Työhyvinvointi

Työmatkaliikunta voi hillitä tulehdusarvoja

Runsas ja säännöllinen työmatkaliikunta voi hillitä CRP-arvoja. CRP on keskeinen tulehduksen merkkiaine.

| Teksti: Helinä Kujala | Kuva: Shutterstock

Vähintään 45 minuutin päivittäinen työmatkaliikunta voi tuoreen tutkimuksen mukaan hillitä CRP-arvoja aikuisilla. CRP on keskeinen tulehduksen merkkiaine.

Tutkimuksessa verrattiin työmatkansa käveleviä ja pyöräileviä niihin, jotka kulkivat töihin autolla tai muulla moottoriajoneuvolla. Työmatkaliikunnan ja matalampien tulehdusarvojen yhteys havaittiin etenkin naisilla.

Työmatkaliikunnan hyöty säilyi, vaikka tutkimuksessa huomioitiin myös vapaa-ajan liikunnan, fyysisen työn ja ruokavalion vaikutukset. Yhteys tuli esiin kuitenkin vain silloin, kun työmatkaliikunta oli säännöllistä ja melko runsasta.

Elimistön matala-asteinen tulehdustila liittyy moniin kroonisiin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen sekä syöpiin. Liikunnan on aiemminkin havaittu lievittävän tulehdusta.

– Kävelyä ja pyöräilyä edistämällä voidaan saavuttaa väestötason terveyshyötyjä, minkä lisäksi myös liikenteen päästöt vähenevät, toteaa väitöskirjatutkija Sara Allaouat Itä-Suomen yliopistosta.

Itä-Suomen yliopiston lisäksi tutkimuksen toteuttivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Työterveyslaitos, ja tutkimusaineisto perustui suomalaiseen Finriski-väestötutkimukseen. Tutkimus oli osa Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamaa Ilmastotuuppaus-hanketta.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje