Lyhyet

Työn suunnittelun ja toteutuksen puutteet toivat sakot

| Teksti: Sanna Alajoki

Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi Pietarsaaren kaupungin/Pietarsaaren veden työturvallisuusrikoksesta 3 500 euron yhteisösakkoon. Tuomion työturvallisuusrikoksesta saivat myös tapaturma-ajankohdan toimitusjohtaja (20 päiväsakkoa) sekä tapaturma-ajankohdan työnjohtaja (25 päiväsakkoa).

Työtapaturmaa sattui Pietarsaaressa lokakuussa 2014. Pietarsaaren veden työntekijä oli siirtämässä loistevalaisinta paikasta toiseen. Hän nousi A-tikkaita apunaan käyttäen paikalla olleen HST-kompressorin päälle. Työntekijä menetti tasapainonsa, putosi takaperin 2,19 metrin matkan lattialle ja loukkaantui. Putoamissuojausta ei ollut.

Työsuojeluviranomainen totesi, että työnantajan olisi pitänyt suunnitella työ paremmin ja selvittää työn vaarat. Tällöin työnantajan olisi pitänyt estää työvaiheeseen liittyvät vaarat esimerkiksi järjestämällä työntekijöiden käyttöön asianmukaiset työtasot.

Käräjäoikeus katsoi, että tapaturman perussyinä olivat puutteellinen putoamissuojauksen suunnittelu ja toteutus, puutteet perehdytyksessä ja valvonnassa sekä henkilökohtaisten suojavälineiden käytössä. Työn suunnittelu oli käräjäoikeuden mukaan työnjohtajan vastuulla. Toimitusjohtajan vastuulla taas oli käräjäoikeuden mukaan huolehtiminen siitä, että organisaatiossa on asianmukaiset työsuojelua koskevat ohjeet.

Käräjäoikeus totesi, että työsuojelu on organisaatiossa yleisesti ottaen ollut hyvällä tasolla ja että organisaatiokulttuuri on ollut sellainen, ettei tapaturmia pitäisi sattua.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että vaarojen arviointi on tärkeä väline työpaikan ja työntekijöille vaarallisten työvälineiden turvallistamisessa. Työnantajan on suunniteltava, valittava, mitoitettava ja toteutettava työolosuhteiden parantamiseksi tarvittavat toimenpiteet. Vaara- ja haittatekijöiden syntyminen tulee estää ennakolta.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje