Lyhyet

Työnjohtajalle sakot sormitapaturmasta

| Teksti: Helinä Kujala

Jäähdytys- ja tuuletuslaitteita valmistava yrityksen työnjohtaja sai 20 päiväsakon rangaistuksen työturvallisuusrikoksesta. Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden antama tuomio koski toukokuussa 2017 sattunutta työtapaturmaa, jossa katkaisusahaa käyttäneen työntekijän sormi lähes leikkaantui irti.

Pakkaamon katkaisusahassa oli puutteellinen suojaus. Sitä oli jo pitkään käytetty ilman terän päälle laskeutuvaa yläsuojaa. Suojakuvun alle takavasteeksi asetettu lankku oli estänyt suojakuvun laskeutumisen leikattavan materiaalin korkeudelle. Näin työntekijän oli mahdollista päästä vaara-alueelle.

Työsuojeluviranomaisen mukaan työnantaja oli laiminlyönyt työpaikan turvallisuudesta huolehtimista. Työnjohtajan vastuulla olisi ollut ohjata työntekijöitä sahan oikeaan käyttöön ja valvoa ohjeiden noudattamista.

Vaara-alueelle pääsy on estettävä asianmukaisilla ja toimivilla suojalaitteilla. Työnantajan on jatkuvasti tarkkailtava työympäristöä ja työtapojen turvallisuutta sekä ehkäistävä ja poistettava vaarat oikein menetelmin, mahdollisuuksien mukaan teknisin toimin.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje