Lyhyet

Työntekijä loukkasi sormensa kirjapainoyrityksessä – sakot aluejohtajalle

| Teksti: Helinä Kujala

Kirjapainoalan yrityksen työntekijän sormenpäät jäivät puristuksiin taittokoneen pyörivien telojen väliin. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut yrityksen aluejohtajan 25 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta. Työtapaturma sattui Vantaalla elokuussa 2016, kun työntekijä oli puhdistamassa taittokonetta rätillä koneen ollessa käynnissä. Pyörivät telat imaisivat rätin ja sen mukana työntekijän sormet telojen väliin.

Taittokone oli siirretty paikalleen yhtiön aiemmista tiloista edellisen vuoden lopulla. Suojapelti olisi estänyt onnettomuuden, mutta se oli jäänyt asentamatta siirron yhteydessä.

Käräjäoikeus katsoi aluejohtajan rikkoneen työturvallisuusvelvoitteitaan, koska työn vaarojen arviointi oli viivästynyt. Aluejohtaja tiesi, että toimipaikassa oli jo puoli vuotta aiemmin tehty työsuojelutarkastus ja että tarkastaja oli ohjeistanut tekemään pikaisesti uuden työn vaarojen ja haittojen arvioinnin yhtiön toiminnassa tapahtuneiden muutosten vuoksi. Tämä oli työpaikalla tarkoitus tehdä kuitenkin vasta syksyllä 2016.

Käräjäoikeus hylkäsi yhtiön tuotantopäällikköä ja tuotantojohtajaa koskevat syytteet sekä vaatimuksen yhtiön tuomitsemisesta yhteisösakkoon, koska se katsoi tapahtuneen johtuneen yksittäisestä laiminlyönnistä. Työsuojelu oli yhtiössä organisoitu asianmukaisesti ja sen vastuusuhteet olivat selkeät.

(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje