Lyhyet

Työntekijä putosi katolta – johtaja yritti siirtää vastuun oppisopimusopiskelijalle

| Teksti: Helinä Kujala

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut pääkaupunkiseudulla sijaitsevan yhtiön 1 500 euron yhteisösakkoon ja yrityksen toimitusjohtajan 40 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Yrityksen työntekijä oli pudonnut omakotitalon katolta noin neljän metrin korkeudesta. Katolta puuttui rakenteellinen putoamissuojaus, eikä työntekijällä ollut turvavaljaita.

Käräjäoikeus katsoi toimitusjohtajan olleen vastuussa työturvallisuuden laiminlyönneistä. Toimitusjohtaja sanoi delegoineensa työturvallisuutta koskevat tehtävät henkilölle, joka työskenteli yrityksessä oppisopimuksella.

Oppisopimusopiskelija ei kuitenkaan ollut tietoinen siitä, että hänellä olisi työturvallisuus- tai esihenkilövastuuta eikä asiaa mainittu hänen työsopimuksessaan. Hänellä ei myöskään ollut sellaista kokemusta ja koulutusta, että hän olisi voinut näistä vastuista huolehtia.

Putoamissuojauksesta ei voi tinkiä

Putoamissuojaus tulee ensisijaisesti järjestää suojarakenteiden avulla. Jos se ei ole mahdollista, työntekijöille on annattava valjaat ja heidät pitää perehdyttää niiden käyttämiseen.

Käräjäoikeus katsoi, ettei kattotyöstä ollut tehty etukäteen suunnitelmaa eikä työnantaja ollut arvioinut, miten työ voidaan tehdä turvallisesti ja määräysten mukaisesti. Katolta pudonnutta työntekijää ei ollut perehdytetty työturvallisuuteen liittyviin asioihin.

– Työturvallisuuteen tulee suhtautua vakavasti, ja se tulee ottaa huomioon niin kattotyössä kuin kaikessa muussakin yhtiön toiminnassa. Viime kädessä yhtiön työturvallisuudesta vastaa ylin johto, muistuttaa työsuojelun lakimies Anna-Maija Heino Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

 

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 25.1.2023

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje