Lyhyet

Työntekijä sai osakseen huutamista ja nimittelyä – toimitusjohtajalle ja yhtiölle sakot

| Teksti: Helinä Kujala

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut lahtelaisen muovituotteita valmistavan yhtiön 6 000 euron yhteisösakkoon ja yhtiön toimitusjohtajan 50 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Toimitusjohtaja, joka oli myös yhtiön omistaja ja hallituksen puheenjohtaja, oli kohdellut yrityksen työntekijää epäasiallisesti muun muassa huutamalla, nimittelemällä ja työntekijän työntekoa vähättelemällä. Hän ei ollut lopettanut epäasiallista toimintaansa, vaikka työntekijä oli sitä useaan kertaan pyytänyt.

Myös muut työntekijät olivat yrittäneet puuttua toimitusjohtajan käytökseen. Lisäksi asiasta oli järjestetty työterveysneuvottelu, mutta tilanne oli jatkunut ennallaan. Epäasiallinen kohtelu oli alkanut keväällä 2018 ja kestänyt seuraavan vuoden loppuun, jolloin työntekijä oli irtisanottu.

Käräjäoikeus totesi epäasiallisen kohtelun olleen pitkäaikaista ja haitaksi työntekijän terveydelle. Käräjäoikeuden arvion mukaan toimitusjohtaja oli myös ymmärtänyt, että hänen menettelynsä on työntekijälle haitallista.

Sakkojen lisäksi toimitusjohtajan ja yhtiön on maksettava työntekijälle tilapäisestä haitasta 3 000 euroa ja kärsimyskorvauksena 2 000 euroa.

Työsuojelun lakimies Laura Kantola Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että työnantajan edustajalla on korostunut velvollisuus käyttäytyä työntekijöitä kohtaan asiallisesti. Jos työntekijä ilmoittaa kokeneensa epäasialliseksi kokemaansa kohtelua, työnantajan edustaja on velvollinen ryhtymään ripeästi toimiin tilanteen korjaamiseksi.

 

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 18.1.2022

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje