Työhyvinvointi

Työnteon uskottavuus ei ole kiinni istumisesta – näin saat liikettä kokoukseen

Kasvokkain järjestettävät palaverit ja seminaarit noudattavat usein tuttua kaavaa: istutaan porukalla alas, myös lounaalla. Voisiko asian tehdä toisin, jotta selkä ja mieli jaksavat pitkän päivän?

| Teksti: Meri Nykänen | Kuva: Shutterstock
Piirrokuvan nainen kävelee, juoksee, hyppii ja istuu lopulta työtuoliin.

Liikkuvampi työpäivä ja kokous syntyy esimerkiksi näin:

Ruoka nautitaan pystypöytien äärellä seisen.

Ulos tai taukotilaan rakennetaan polku, jonka varrella on päivän teemaan liittyvää katseltavaa tai luettavaa. Liikkuminen virkistää mieltä ja luovuutta.

Osallistujia ohjataan hissin sijaan käyttämään portaita.

Koukoustiloihin tuodaan erilaisia välineitä, kuten jumppapalloja tai tasapainolautoja, jotka kannustavat liikkumaan kokouksen aikana.

Osa tuoleista korvataan pystypöydillä, ja osallistujia kannustetaan välillä seisomaan.

Luentojen lomaan ripotellaan aktivoivia osuuksia, jolloin osallistujat vaihtavat paikkaa tai kävelevät ideaseinän luokse.

Unohdetaan ajatus, jonka mukaan uskottava kokous pidetään istuen pitkään samalla paikalla.

 

Lähde: Työterveyslaitos

Kommentit

  1. Kannatan erityisesti tuota pystypöytien lisäämistä erilaisiin luentosaleihin ja kokoustiloihin. On uskomatonta, että vaikka kaikki istumisen haitat tiedetään, ei muutoksia tunnu tapahtuvan. Onneksi työpaikoilla alkaa olla sähköpöytiä. Itse seison koulutuksissa ja seminaareissa aina salin taka-osassa, koska en mitenkään jaksa istua pitkiä aikoja.

  2. Teen tuntitöitä luennoitsijana ja opintotuokioiden alussa kehoitan aina kaikkia kuulijoita hyödyntämään käytössä olevaa tilaa siten, että voi aina halutessaan liikuskella jos/kun vähänkään siltä tuntuu. Pelkästään yksi virke tilaisuuden alussa voi siis mahdollistaa jo paljon 🙂

  3. Seminaareissa ym. juontaja kehottaa heti alkupuheessa kuulijoita antamaan kiitosaplodit seisten! Helppo tapa tauottaa pitkäkestoista istumista.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje