– Useimmat pilveä kerran pari kokeilleet eivät ryhdy polttamaan sitä säännöllisesti edes viihdekäytössä. Työ ja toimeentulo suojaavat päihdeongelmilta, toteaa kirjailija Rosa Meriläinen.
Muistan erinomaisen hyvin ensimmäisen kannabiskokeiluni, koska pettymys oli niin suuri. Nuorisokodissa asuva ystäväni oli onnistunut hankkimaan käsiinsä jostain köntin hasista. Mainospuheet kuulostivat vähän raskaustarinoilta: alkaa tulla outoja himoja, kuten tekee mieli suklaapatukkaa. Minun ei ollut koskaan tehnyt erityisen lujasti mieli suklaapatukkaa, joten ajatus siitä, että haluaisin jotain ihan hulluna, kuulosti kiinnostavalta.
Toki laittomuus toimi ihan itsessään markkinointina, koska murrosiässä kaiken kielletyn tekeminen kiinnosti. Koulussa oli valistaja käynyt kertomassa, että muuan nuori kerran kokeili Huumetta, jonka jälkeen jo tuota pikaa luulikin itseään appelsiiniksi, kuori itsensä, ja hyppäsi ulos ikkunasta. Tiesin siis, että aikuiset eivät puhu totta vaan suurentelevat vaaroja ja varoittelevat kaikesta hauskasta, kuten seksistä, ihan vain tavan vuoksi.
No, meitä sitten kokoontui muutama tyttö käärityn sätkän ympärille. Vaikka olimme kaikki tupakoineet jo pidemmän aikaa, tupakkaa kuumemman kannabissavun vetäminen henkeen ja sen keuhkoissa pitäminen tuntuivat vaikealta. Yskin kovasti, mutta silti siinä ringissä oli hilpeän odottava tunnelma. Ajattelin, että kohta kolahtaa. No jaa, pikkaisen oli nuppi sekaisin kuin tuhnussa laskuhumalassa, eikä tehnyt erityisemmin suklaata mieli. Illalla kävellessäni kotiin tuumin, että eipä tarvitse toiste ryhtyä tuohon hommaan, kun on niin tylsää. Koulunkäyntiini kokeilu ei vaikuttanut.
Olen sittemminkin muutaman kerran polttanut pilveä, eivätkä ilo ja innostus ole siitä sen suuremmaksi muuttuneet. Vaikka omassa viiteryhmässäni on jo ihan tilastollisesti paljon kannabista kokeilleita, siitä innostuneita tunnen todella vähän. On vaikea sanoa, lisäisikö kannabiksen käytön rankaisemattomuus kaltaisteni työssäkäyvien vapaamielisten kaupunkilaisten halua silloin tällöin polttaa pilveä ja voisiko se polttaminen karata käpälästä tavalla, joka johtaisi päihderiippuvuuteen. Aina joku eksyy, oli päihde mikä tahansa – varsinkin jos työ ja toimeentulo eivät suojaa.
Silti luulen, että yleisin kannabistarina Suomessa on perin kiihkoton suhtautuminen koko juttuun. Harva jaksaa kannabiksen viihdekäyttöä edes erityisen painokkaasti paheksua.
Lähipussikaljapuistoissani kannabiksen makea tuoksu on niin arkista, että lapsenikin sen tunnistaa. Ensimmäisen kerran pääsinkin antamaan hänelle huumevalistusta, kun eräs krapulainen nuori mies haisi bussissa. ”Äiti mikä täällä haisee?” kysyi lapseni, ja minä vastasin, että täällä haisee dulla. ”Dulla, yök!”, parahti lapseni ja nuorukaispolo punastui koko naamastaan ja yritti selvästi haista vähemmän.
Kumppaniksi ehkä mielellään valitaan joku kaltainen. Tupakoimaton etsii tupakoimatonta, pilveä viikonloppuisin polttava sellaista, jonka kanssa voi jointtinsa jakaa. Eräs viaton ystävättäreni oli Tinderissä ihmetellyt numeroa 420, joka vilahteli monissa profiileissa. Nyt hän tietää, että se on hamppukansan tunnus, ja osaa välttää heitä. Hyvä niin.
Lue sivun alaosasta myös lukijoiden kommentit Rosa Meriläisen blogiin.
Tässä lisäksi lukijoiden kommentteja TTT-lehden verkkosivujen aiempaan uutiseen:
Olen nyt 35v perheellinen mies. Olen poltellut kannabista 15v lähtien välillä enemmän ja välillä vähemmän.
Töitä olen tehnyt vuosia “pilvessä” ilman minkäänlaista riskiä/ongelmia.
Tulen polttelemaan loppuelämäni ainakin jonkin verran.
Voin sanoa että kannabiksesta on paljon enemmän hyötyä kuin haittaa.
Miksi kannabiksenkäyttäjiä pitäis kohdella objekteina, joille tehdään asioita? Kannabis ei säännöllisestikään käytettynä aiheuta sellaisia ongelmia, kuten alkoholi. Hoitoon ohjaamisellekin pitäisi olla jokin lääketieteellinen syy. Ja miksi sen laittomuus itsessään vaatisi mitään toimenpiteitä työnantajalta? Meillähän on laki ja valtion koko väkivaltakoneistö jo olemassa tätä varten.
Erittäin hyvä artikkeli! Vaikka välillä tuntuu, että kannabiksesta kohkataan joka tuutissa, niin todellisuus lienee juuri kuin Meriläinen kirjoittaa: suurimmalle osalle koko asia on ihan sama. Uskoisin, että Roosan kokemuksen tapainen “kokeilin, käytin hetken, sit se jäi, end of story, ei vaikuta elämään” on varsin yleinen tapahtumakuvio.
Mutta toki kaikilla päihteillä on haittapuolensa ja osa ajautuu niiden kanssa ongelmiin. Myös kannabiksen kanssa. Itselleen kannattaa olla rehellinen oman kokeilun tai käytön kanssa –> http://www.yad.fi/419
Hyvä näkökulma asiaan. Itse olen kannabiksen säännöllinen käyttäjä, niin viihde, kuin lääke käyttäjäkin. Mutta niinhän se on, kannabis kokeiluista ei kukaan yleensä vwdä hernettä venttiiliin. Toisaaltaan. Miksi kannabis on laiton. Ihmiset saavat alkoholia kaupasta, mikä on käytännössä liuotinta, mikä tuhoaa aivot ja näin ollen kaiken. Ja saa örveltää kaduilla ja busseissa. Mutta ketä kannabis haittaa? Ihminen joka istuu yksin tai kavereiden kanssa kotona, polttaa jointin, kuuntelee musiikkia ja syö pizzaa. Mitä pahaa siinä on?
Yllättävän useita kiinnostaa kyllä kannabis lääkkeenä. Lääkekannabis esille Suomessa ryhmässä asiasta keskustellaan. Ja ihmetellään miksi sitä ei Suomessa saa juurikaan lääkkeeksi, suurin syy on kannabiksen laittomuus. Rymän keski-ikä huitelee 40 vuoden kieppeillä. Miten työelämässä suhtaudutaan lääkekannabikseen, joka on kumminkin aivan samaa kasvia kuin “päihdehamppu”.
https://www.facebook.com/groups/609516152456438/
Hyvin kirjoitettu.
Itse käytän päivittäin ja vain ennen nukkumaanmenoa. Eli siis unilääkkeenä. En itsekkään näe siinä mitään viihdearvoa ja mielellään suosittelisin tuotetta appiukollekin, kun hänellä on syövästä lähtien kaikki vaivat. Jos vaikka auttaisi kipuihin ja syöpään.. Mutta näin en voi tehdä, koska laitonta :/
Toimin kuitenkin itse johtotehtävissä ja tämä tapa ei ole monivuotisia työtehtäviäni häirinnyt millään tapaan.