Lyhyet

Vaarallinen työtapa johti tapaturmaan ja sakkoihin

| Teksti: Helinä Kujala

Työntekijän sormi vahingoittui työtapaturmassa muovituotteita valmistavassa yrityksessä. Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut yhtiön 15 000 euron yhteisösakkoon sekä yrityksen tuotantojohtajan ja tuotantopäällikön päiväsakkoihin työturvallisuusrikoksesta.

Kyse oli muotinvaihtoon liittyvästä, koneen vaara-alueella tehtävästä asennustyöstä. Suojalaitteena toiminut valoverho oli lauennut, ja koneen tapit olivat siirtyneet ala-asentoon.

Yrityksessä oli vakiintunut tapa tehdä asennustyö niin, että suojalaite aktivoitiin uudelleen vaara-alueelta käsin valoverhon yli kurkottaen. Tällöin kone palautui tilaan, jossa oli mahdollista säätää tapit manuaalisesti ja nopeammin kuin valoverhon ulkopuolelta tehtynä. Säätämisen aikana valoverho oli jostain syystä lauennut ja työntekijän sormi oli jäänyt tapin ja koneen väliin.

Käräjäoikeuden mukaan työ oli tehty työturvallisuusmääräysten vastaisesti. Tuotantopäällikön katsottiin rikkoneen työturvallisuusvelvoitteitaan, kun hän ei ollut puuttunut tiedossaan olleeseen turvallisuusepäkohtaan. Käräjäoikeus totesi myös tuotantojohtajan olleen osaltaan vastuussa työntekijöiden valvonnasta ja heidän käyttämästään työtavasta.

Koneeseen liittyviä vaaroja ei ollut tunnistettu riittävän kattavasti, kun niitä ei ollut huomioitu muotinvaihtoa tekevien asentajien vaan ainoastaan tuotantotyöntekijöiden näkökulmasta. Työn suunnittelu oli tässä tapauksessa jäänyt työntekijöiden vastuulle, eikä työnantaja ollut huolehtinut asentajien työn riskien selvittämisestä.

Koneiden suojalaitteiden on suojattava siltä vaaralta, jota varten ne on asennettu. Lähtökohtana on järjestelmällinen vaarojen selvittäminen ja arviointi, jossa jokainen työvaihe otetaan huomioon, muistuttaa työsuojelun lakimies Maija Nikkanen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

 

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 20.11.2019

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje