Kirkasvalolaitteen käyttö aamuisin voi auttaa ehkäisemään kaamosoireita. Kirkasvalolla voi myös yrittää siirtää vuorokausirytmiään.
Valo vaikuttaa vireystilaamme. Sillä on välitön vaikutus, ja kun voimakasta valoa on useampana päivänä peräkkäin suunnilleen samaan aikaan vuorokaudesta, virkistävä vaikutus kestää pidempään. Valo kohentaa myös mielialaa. Näin kertoo valon terveysvaikutuksiin perehtynyt tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.
Valo vaikuttaa elimistön toimintaan, muun muassa hormoneihin. Keväällä moni kokee piristyvänsä valon lisääntyessä. Syksyn pimeydessä tankkaamme energiaa makeasta ja sinnittelemme velvollisuuksiemme kanssa.
Kirkasvalon käytön hyödyllisyydestä pimeänä vuodenaikana on runsaasti näyttöä. Se virkistää, ehkäisee masennusta ja vähentää makeanhimoa. Kirkasvalolaite korvaa talvella puuttuvan luonnonvalon. Moni käyttääkin kirkasvaloa syksystä kevääseen, jolloin luonnonvalon määrä alkaa taas kasvaa. Kirkasvalon käyttö voi myös helpottaa jet lag -oireita.
Aamuvirkku on terveempi
Iltavirkku ei välttämättä saa riittävästi unta, jos aamulla täytyy kuitenkin herätä töihin.
Vuorokausirytmiään kannattaisi pyrkiä siirtämään aamuvirkkujen suuntaan, sanoo Partonen. Iltavirkuilla on suurempi riski sairastua esimerkiksi tyypin 2 diabetekseen ja mielenterveyden häiriöihin. Heillä on myös enemmän uniongelmia ja päihteiden käyttöä kuin aamuvirkuilla. Unen vähyys lisää ruokahalua ja altistaa lihomiselle.
Tahdita valolla ja säännöllisyydellä
Luontaista vuorokausirytmiään voi yrittää siirtää suuntaamalla kirkasta valoa silmiin aamulla kello viiden ja yhdeksän välillä.
Rytmin siirtäminen ei välttämättä ole kuitenkaan ihan helppoa. Kehon biologinen kello ei noudata tarkalleen 24 tunnin rytmiä. Luontaisesti meillä on taipumus pidentää vuorokautta, erityisesti miesten vuorokausi tuppaa venymään.
Myöskään nykyinen elämäntyylimme ei tue aamuvirkkuutta. Vuorotyö sotkee monen unirytmin. Vapaa-ajan tekemiset painottuvat iltaan, viihteestä nautitaan myöhään yöhön. Ilta-aktiivisuuden lisäksi valo viivyttää väsymystä ja unentuloa. Keinovalokin nimittäin ehkäisee unihormoni melatoniin eritystä.
Unta voi houkutella ulkoilemalla valoisan aikaan ja välttämällä raskasta liikuntaa myöhään illalla. Myös säännöllinen päivärytmi tukee unen tuloa illalla.
Mitä mieltä? Kommentoi!