Lyhyet

Vannesahasta puuttui teränsuojus: sakot työnjohtajalle

| Teksti: Sanna Alajoki

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi tamperelaisen kumituotteita valmistavan yrityksen työnjohtajan 20 päiväsakon eli 700 euron sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta.

Käsiteltävänä oli marraskuussa 2013 sattunut työtapaturma, jossa yhtiön työntekijä oli katkaisemassa vannesahalla kakkosnelosta. Hänen oikean kätensä etusormi joutui vannesahan terän leikkauslinjalle. Hän sahasi sormeensa, joka vahingoittui.

Vannesahasta puuttui kokonaan teränsuojus, jolla terän vaara-alue olisi voitu rajata mahdollisimman pieneksi. Epäselväksi jäi, kuinka kauan vannesaha on ollut ilman suojaa. Vastaajan kertomuksesta oli kuitenkin käräjäoikeuden mukaan pääteltävissä, että kyse on useista vuosista.

Käräjäoikeus totesi, että vastaajalla on useiden vuosien kokemus työjohtotehtävistä, vannesahaa on käytetty säännöllisesti ja vannesahan suojaamattomuus on aiheuttanut työtapaturman. Vastaajan menettelyä ei käräjäoikeuden mielestä voida pitää vähäisenä. Käräjäoikeus katsoi kuitenkin, ettei vastaajan teko ollut tahallinen.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että vannesahat tulee varustaa teränsuojuksella, jolla terän vaara-alue voidaan rajata niin pieneksi, kuin mahdollista. Teräsuoja tulee säätää enintään kuuden millimetrin korkeudelle sahattavan kappaleen yläpinnasta. Tällöin työntekijän sormet tai käsi eivät mahdu sahaustilanteessa ulottumaan terän vaara-alueelle.

Tapaturmassa loukkaantuneella työntekijällä ei ollut asiassa vaatimuksia.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje