Lyhyet

Varhainen menopaussi saattaa kiihdyttää haurastumista

| Teksti: Kirsi Väisänen

Iän myötä naiset haurastuvat ja heikentyvät fyysisesti miehiä todennäköisemmin, mutta tarkkaa syytä tälle ei tiedetä. Tuoreen tutkimuksen perusteella yhteyteen saattaa vaikuttaa se, missä iässä naisen menopaussi eli vaihdevuodet alkavat.

Tulosten mukaan varhainen menopaussi liittyi naisilla suurempaan fyysisen haurastumisen riskiin neljän vuoden seurannassa. Naiset olivat yli 60-vuotiaita tutkimuksen aikaan.

Verrattuna naisiin, joiden menopaussi oli alkanut 46–55-vuotiaana, haurastuminen oli kaksi kertaa todennäköisempää, jos naisen menopaussi oli alkanut alle 46-vuotiaana. Riski pieneni tasaisesti mitä myöhempään menopaussi oli alkanut.

Tutkijat vertasivat naisia myös samanikäisiin miehiin ja tässäkin analyysissa varhainen menopaussi liittyi suurempaan fyysisen haurastumisen riskiin. Eroa miehiin ei näkynyt, jos naisen menopaussi oli alkanut 46. ikävuoden jälkeen.

Havainnot viittaavat menopaussin tai siihen liittyvien hormonaalisten muutosten vaikuttavan fyysiseen haurastumiseen, mutta menopaussin lisäksi monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin. Siksi ne olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa.

Aiemmissa tutkimuksissa varhainen menopaussi on yhdistetty myös suurentuneeseen sydän- ja verisuonitautien, aivoinfarktien ja diabeteksen vaaraan.

Menopaussilla tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin naisen kuukautiset lakkaavat ja munasarjojen toiminta heikkenee ja loppuu. Suurelle osalle naisista tämä aiheuttaa oireita, kuten kuumia aaltoja ja yöllistä hikoilua. Suomalaisnaisilla menopaussi alkaa keskimäärin 51 vuoden iässä.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje