Lyhyet

Verenpainelääkityksen laiminlyövät saavat enemmän sydänoireita jo alle nelikymppisenä

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Alle 40-vuotiaana verenpainelääkityksensä laiminlyövät sairastuvat sydänoireisiin selvästi todennäköisemmin kuin tunnolliset potilaat, tuore tutkimus osoittaa. Lääkitysten puutteellinen noudattaminen on merkittävä ongelma monien sairauksien hoidossa.

Tutkimuksessa hyödynnettiin 120 000:n verenpainelääkityksellä olevan 20–44-vuotiaan terveysrekisteritietoja. Potilaista 45 000 otti lääkkeensä vähintään 80-prosenttisesti ja 78 000 epäsäännöllisemmin.

Kymmenvuotisen seurannan aikana osallistujilla todettiin 3 000 uutta sydänoiretta, mutta oireet olivat selvästi yleisempiä potilailla, jotka laiminlöivät lääkityksiään. Heidän riskinsä sairastua sydäninfarktiin, aivoverenkiertohäiriöön tai sydämen vajaatoimintaan oli melkein 60 prosenttia suurempi kuin tunnollisesti lääkkeensä ottavien. He myös menehtyivät sydänoireisiin todennäköisemmin.

Lääkitysten laiminlyönti on huomattava ongelma monien pitkäaikaissairauksien hoidossa. Lääkkeitä pitäisi usein syödä päivittäin loppuelämän ajan, mikä osalle potilaista on vaikeaa.

 

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje