Lyhyet

Masennus ja ahdistus yleisiä tulehduksellista suolistosairautta potevilla

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Tulehduksellista suolistosairautta potevat kärsivät usein myös masennus- ja ahdistusoireista, tuore tutkimus osoittaa. Oireilu on yleistä varsinkin potilailla, joiden suolistosairaus on aktiivinen.

Havainnot perustuvat 77 tutkimuksen ja 30 000 potilaan tietoihin, ja niiden perusteella ahdistusoireita on 32 prosentilla ja masennusta 25 prosentilla tulehduksellista suolistosairautta potevista. Oireet olivat yleisempiä Crohnin tautia potevilla kuin haavaista paksusuolitulehdusta sairastavilla. Myös naiset olivat suuremmassa masennus- ja ahdistusvaarassa kuin miehet.

Luvut olivat vielä suurempia potilailla, joiden suolistosairaus oireili aktiivisesti. Heistä 58 prosenttia poti ahdistusta ja 39 prosenttia masennusta.

Masennus ja ahdistus voivat johtua suolistosairauksien kroonisista oireista ja niiden haitoista elämänlaatuun. On myös viitteitä siitä, että suolistosairaudet saattavat vaikuttaa mielialaan suoli-aivoakselin välityksellä.

Crohnin tauti ja haavainen paksusuolitulehdus ovat keskeisimmät tulehdukselliset suolistosairaudet. Crohnin tauti on pitkäaikainen ja helposti uusiutuva sairaus, joka aiheuttaa muun muassa vatsakipuja, ripulia tai ummetusta, laihtumista ja kuumeilua. Siihen sairastuu vuosittain noin 500 suomalaista.

Haavainen paksusuolitulehdus eli haavainen koliitti on tuntemattomasta syystä aiheutuva pitkäaikainen sairaus, johon liittyvät suolen haavaumat ja tulehdukset aiheuttavat verenvuotoa ja kipuilua.

 

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje