Lyhyet

Viiltosuojaus kuntoon moottorisahalla työskenneltäessä

| Teksti: Helinä Kujala


Rakennustyömaalla moottorisahaa käyttävällä työntekijällä on oltava viiltosuojavarusteet sekä muut moottorisahojen käyttöohjeissa mainitut suojaimet. Työsuojelutarkastajat ovat alkaneet kiinnittää asiaan aiempaa enemmän huomiota ja lisänneet viranomaisohjausta aiheesta.

Viiltosuojavarusteiden käyttämättä jättäminen voi aiheuttaa kokeneellekin sahan käyttäjälle vakavan, pahimmassa tapauksessa jopa kuolemaan johtavan tapaturman, varoittaa ylitarkastaja Mikko Koivisto Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta.

Viiltosuojaus rakennustyömaalla ei ole työsuojeluviranomaisen uusi tulkinta, vaan moottorisahojen valmistajat ovat jo vuosia ohjeistaneet kyseisten varusteiden käyttöön vakavien tapaturmien välttämiseksi.

Rakennustyömaiden työnantajien ja päätoteuttajien on huomioitava myös, että työntekijöillä on riittävät taidot moottorisahan käyttämiseen. Varsinkin vasta alalle tulleilla nuorilla työntekijöillä saattaa olla puutteita osaamisessa.

– Kokematon sahan käyttäjä ilman asianmukaisia suojaimia aiheuttaa erittäin suuren riskin, Koivisto toteaa. Hän huomauttaa, että tapaturmariskien vaarallisuus kasvaa työkohteissa, joissa on vaikeaa antaa ensiapua ja joista uhrin siirtäminen hoitoon on hidasta ja hankalaa.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje