Lyhyet

Yhteisten työpaikkojen turvallisuudessa yhä parannettavaa

| Teksti: Helinä Kujala

Yhteisten vaarojen tunnistamisessa, arvioinnin päivittämisessä ja työpaikan sisäisessä tiedottamisessa on vielä kehitettävää yhteisillä työpaikoilla. Tämä ilmeni työsuojeluhallinnon hankkeessa, jossa tarkasteltiin pääosin teollisuuden ja rakentamisen alan yhteisiä työpaikkoja vuosina 2016–2019. Hankkeen aikana tehtiin lähes tuhat työsuojelutarkastusta.

Työnantajille annettiin puutteiden korjaamiseksi liki 1 700 velvoitetta. Teollisuuden kunnossapidossa annettiin hankeraportin mukaan eniten velvoitteita, jotka liittyivät yhteisten vaarojen torjuntaan. Usein havainnot liittyivät siihen, että pääasiallista määräysvaltaa käyttävä työnantaja ei ollut varmistanut tiedonkulkua muille alueella työskenteleville. Tarkastajat joutuivat puuttumaan myös koneiden ja laitteiden turvallisuuteen.

Osa kehotuksista ja toimintaohjeista koski työmaiden kulku- ja pääsyteitä sekä muita rakenteita. Työmailla työskenteleville työnantajille annettiin eniten henkilönsuojainten käyttöä koskevia velvoitteita. Myös koneiden, työvälineiden ja muiden laitteiden turvallisuudessa havaittiin työmailla puutteita. Raportin mukaan on merkittävää, että työn vaarojen selvittämisestä ja torjunnasta annettiin paljon velvoitteita myös urakoitsijoille.

Hanke kohdistui työpaikkoihin, joilla toimii pääasiallista määräysvaltaa käyttävä työnantaja ja samanaikaisesti tai peräkkäin ainakin toinen työnantaja tai korvausta vastaan työskentelevä itsenäinen työnsuorittaja. Yhteisenä piirteenä on, että työ voi vaikuttaa toisten työntekijöiden työturvallisuuteen.

Työsuojeluhallinto jatkaa yhteisiin työpaikkoihin kohdistuvaa valvontaa edelleen vuosina 2020–2023.

 

Lähde: Pohjois-Suomen aluehallintovirasto työsuojelun vastuualueen tiedote 26.8.2020 ja hankkeen loppuraportti: Yhteiset työpaikat 2016–2019. Valtakunnallinen tutkimus-, valvonta- ja viestintähanke.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje