Lyhyet

Yrittäjä sai sakot työsyrjinnästä

| Teksti: Helinä Kujala

Kymenlaakson käräjäoikeus on tuominnut yrittäjälle työsyrjinnästä 40 päiväsakkoja. Muun muassa kirpputoritoimintaa harjoittaneen yrittäjän katsottiin syrjineen työntekijäänsä tämän terveydentilan perusteella.

Määräaikaisessa työsuhteessa ollut työntekijä oli työskennellyt kirpputorimyymälässä. Työnantaja oli kirjannut hänen työsopimukseensa poikkeuksellisen ehdon, jonka mukaan sairausajan palkkaa maksetaan vain työtapaturman vuoksi. Kun työntekijä sairastui ja jäi sairauslomalle, hän jäi palkatta vaikka oli toimittanut työnantajalle asianmukaisen selvityksen työkyvyttömyydestään.

Lisäksi yrittäjä oli toimittanut työntekijälle lomautusilmoituksen sairausloman aikana. Lomautus oli työnantajan mukaan tosin myöhemmin peruutettu repimällä ilmoitus.

Käräjäoikeuden arvion mukaan työntekijä oli asetettu terveydentilan vuoksi epäedulliseen asemaan jättämällä sairausajan palkka maksamatta ja lomauttamalla hänet. Väitetyllä lomautuksen peruuttamisella ei ollut merkitystä työsyrjintärikoksen tunnusmerkistön täyttymisen kannalta.

Työnantaja ei ollut vedonnut töiden vähentymiseen. Määräaikaisessa työsuhteessa olevan työntekijän saa lomauttaa vain, jos tämä tekee työtä vakituisen työntekijän sijaisena ja työnantajalla olisi oikeus lomauttaa vakituinen työntekijä, jos hän olisi työssä.

 

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 6.3.2023

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje