Kesäloman jälkeen on hyvä pysähtyä miettimään, miten suunnata syksyyn. Pienillä päätöksillä voi olla suuria vaikutuksia. Tässä Vates-säätiön hankepäällikön Tiina Jäppisen viisi voimavinkkiä:

1 Nuku riittävästi

Lepo laskee verenpainetta, suojaa verisuonia ja hellii aivoja. Uni auttaa kehoasi elpymään päivän rasituksista. Muistat ja keskityt paremmin. Olet paremmalla tuulella, ja näläntunne vähenee. Noin 8,5 tuntia on riittävä määrä unta.

 2 Nauti hyvästä ruuasta

Lautasmalli toimii edelleen. Puolet annoksesta on kasviksia (salaattia, juureksia), neljännes pääruokaa (lihaa, kalaa, munaa tai kasvisruokaa, joka sisältää palkokasveja, siemeniä tai pähkinöitä) ja neljännes lisäkettä (perunaa, täysjyväpastaa, riisiä). Muista myös Sydänmerkki-tuotteet.

 3 Älä istu liikaa

Jo 7 tunnin istuminen päivässä on terveysriski. Päätä, miten katkaiset pitkän istumisajan. Teholiikunta illalla ei riitä. Seiso, kävele, venyttele, jumppaa – nukkuminenkin on parempi vaihtoehto.

 4 Mene metsään

Jo viisi minuuttia metsässä kohentaa mielialaa ja 20 minuutin oleskelu laskee verenpainetta. Liikkuminen, metsän äänet ja tuoksut tekevät hyvää.

5 Tankkaa kulttuuria ja taidetta

Moni tykkää rentoutua liikunnan parissa, mutta myös kulttuurielämykset saavat aikaan hyviä fysiologisia muutoksia kehossa. Ilo parantaa aina vointia. Tunnista ilon lähteesi ja anna niille aikaa.

Lisää hyvän elämän vinkkejä: www.yksielama.fi

Teksti: Tiina Jäppinen/Vates-säätiö

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje