Lyhyet

Asbestia levisi ympäristöön – työnantajalle sakot

| Teksti: Helinä Kujala

Rakennusliikkeen yrittäjä-toimitusjohtaja sai 40 päiväsakon rangaistuksen työturvallisuusrikoksesta ja ympäristön turmelemisesta. Oulun käräjäoikeuden antama tuomio koski vartti- eli mineriittikaton pintamaalin pesua, josta levisi asbestia ympäristöön. Lisäksi asbestipesua tehnyt työntekijä sai ympäristön turmelemisesta 30 päiväsakkoa.

Kyse oli korjaustyöstä, jossa yritys pesi omakotitalon katon pintamaalin takuutyönä maalin pintaan muodostuneiden kuplien vuoksi. Koska maali ei ollut lähtenyt pois lautaspesuna, työntekijä oli ottanut käyttöön painepesurin.

Työntekijä oli pessyt kattoa noin 300 neliömetrin alalta kolmen päivän aikana. Asbestia sisältävää pinnoitetta oli levinnyt sekä talon että naapurin piha-alueelle, puiden lehtiin ja pensaisiin sekä talojen ulkopuolisiin rakenteisiin. Leviämistä edisti kova, puuskittainen tuuli.

Työntekijä oli levittänyt maahan pressun  sekä asettanut suojalevyt vesikouruihin ja pussit syöksytorvien päihin. Pesun jälkeen hän oli vetänyt pressun kaupungin metsäkaistaleelle, jonne hän oli tyhjentänyt pressun päälle jääneet loput vedet. Tämän seurauksena metsäänkin levisi asbestia sisältäviä maalinpalasia.

Asbestityötä koskeva ilmoitus ja suunnitelma puuttuivat

Yritys ei ollut tehnyt asbestipurkutyöilmoitusta työsuojeluviranomaiselle eikä laatinut kirjallista asbestipurkutyön turvallisuussuunnitelmaa, vaikka tiedossa oli, että kate sisältää asbestia. Työnantaja ei myöskään ollut huolehtinut työntekijän riittävästä opastuksesta tehtävään eikä ollut käynyt tarkastamassa kohdetta työn aikana.

Asbestityöalue olisi pitänyt osoittaa varoitusmerkein ja pinnoitteen leviäminen ympäristöön olisi pitänyt estää. Asbestipitoinen jäte olisi kuulunut ottaa hallitusti talteen.

Käräjäoikeus piti menettelyä törkeän huolimattomana. Sen mukaan yhteisösakon määrääminen olisi kuitenkin ollut kohtuutonta, koska yritys oli jo joutunut maksamaan asbestin siivoustöistä sekä maanvaihdoista yhteensä 15 000 euroa.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto korostaa, että työnantajan on aina tehtävä ilmoitus asbestipurkutyöstä työsuojeluviranomaiselle. Käytettävät työmenetelmät ja -välineet sekä suojavarusteet on aina sovitettava työn ja sen olosuhteiden vaatimuksiin työturvallisuusmääräysten mukaisesti.

Lisätietoa asbestityöstä

 

Lähde: Pohjois-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 21.1.2021

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje