Pirkanmaan käräjäoikeus on todennut työmaan vastaavan mestarin syyllistyneen työturvallisuusrikokseen, jonka syynä oli rakennustöiden turvallisuussuunnittelun puutteellisuus. Asia tuli esiin saneeraustyömaalla sattuneen tapaturman tutkinnassa.
Tamperelaisella työmaalla oli tehty rakennuksen purkutyötä kahdessa kerroksessa yhtä aikaa. Ylemmän ja alemman holvin välisessä rakenteessa oli ollut reikä, jonka kautta purettua betonia oli pudotettu ylhäältä alas purkujätteen pois viemiseksi. Alemman holvin työskentelytilaa oli rajattu lippusiimoin, jotta työntekijät eivät menisi alueelle, jossa oli purkujätteen kimpoamisen vaara.
Työntekijä oli ollut polttoleikkaamassa betoniteräksiä poikki alemmassa kerroksessa, jotta toinen työntekijä voisi ajaa purkujätteen minikaivurilla pois. Hänen päähänsä oli pudonnut noin kahden nyrkin kokoinen betonilohkare yläkerroksesta.
Suunnitelmassa on huomioitava riskit
Työmaan päätoteuttajan aliurakoitsijana toiminut purkuyritys oli laatinut päätoteuttajan puolesta purkutyösuunnitelman. Suunnitelmassa oli huomioitu työn riskitekijöitä, ja siihen oli kirjattu työalueen rajaaminen ja purkujärjestys keinoiksi ehkäistä riskejä.
Suunnitelmassa ei kuitenkaan ollut huomioitu sitä, että purkutyötä tehtiin samanaikaisesti kahdessa kerroksessa siten, että alemman kerroksen lippusiimaa piti siirtää minikaivurin tieltä. Toisaalta työntekijän loukkaantumiseen vaikutti se, että hän oli ohjeiden vastaisesti mennyt kielletylle alueelle.
Käräjäoikeuden mukaan suunnittelun puutteellisuudessa on kyse niin sanotusta vaarantamisrikoksesta, joka ei edellytä työntekijän loukkaantumista tai edes hänen terveytensä vaarantamista. Vastaavan mestarin menettely täytti työturvallisuusrikoksen tunnusmerkit, mutta rangaistusta käräjäoikeus ei hänelle tuominnut.
Valtioneuvoston asetuksen mukaan rakennustyömaan päätoteuttajan on tehtävä ennen töiden aloittamista kirjalliset työturvallisuutta koskevat suunnitelmat. Niitä varten on selvitettävä ja tunnistettava työmaan yleisistä työtehtävistä, työolosuhteista ja työympäristöstä aiheutuvat vaara- ja haittatekijät. Erityistä huomiota on kiinnitettävä muun muassa putoamissuojaukseen, purkutyöhön sekä eri töiden ja työvaiheiden yhteensovittamiseen.
Lähde: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 27.7.2020
Mitä mieltä? Kommentoi!