Työhuonevähennys vuonna 2020 on 900 euroa. Sen voi vähentää tuloista, kun etätyöskentelypäiviä kotona tai vaikka mökillä on yli puolet kaikista työpäivistä. Jos etätyöpäivien määrä jää alle sen, vähennys on 450 euroa.
Kaavamainen työhuonevähennys kattaa työhuoneen vuokran, valon, sähkön, lämmön ja siivouksen, mutta myös kalusteet. Jos siis vaadit kaavamaista työhuonevähennystä, et voi vähentää erikseen kalusteiden hankinnasta aiheutuneita kuluja. Kaavamaisen työhuonevähennyksen saadakseen ei kuluista tarvitse esittää selvitystä.
Työhuonevähennys on osa tulonhankkimisvähennystä, jonka verottaja tekee kaikille palkkatuloja saaville automaattisesti 750 euron osalta. Jos etätyöpäiviä ei kerry yli puolta työajasta, eikä muita vähennyskelpoisia kuluja synny kolmeasataa euroa enempää, kuluja ei ole tarpeen ilmoittaa.
Vähennyskelpoisia kuluja kaavamaisen työhuonevähennyksen lisäksi voivat olla itse maksetut tietokone ja sen oheislaitteet, työvälineet, nettiyhteys ja tulonhankintaan liittyvät koulutusmenot.
Kertyikö kaluste- ja työvälinekuluja?
Koronavuonna kuluja saattoi syntyä runsaasti etätyötilan varustelusta. Silloin voit myös vaatia kaavamaisen työhuonevähennyksen sijaan vähennyksen työhuoneesta aiheutuneista todellisista kuluista.
Vähennettäviin kuluihin kuuluvat kalusteiden lisäksi valo, sähkö, lämpö ja siivous. Käytännössä voi olla vaikeaa selvittää luotettavasti työtilaan kohdistuvaa osuutta niistä, jos työtä varten ei ole vuokrattu erillistä työhuonetta. Todellisista kuluista on pyydettäessä esitettävä selvitys ja tositteet.
Jos hankit työpöydän, työtuolin tai työvälineitä itse, voit vähentää kustannukset tulonhankkimiskuluina silloin, kun kalusteet ovat pääasiassa työkäytössä.
Arvokkaista hankinnoista voit kustakin tehdä hankintavuonna korkeintaan tuhannen euron vähennyksen. Jos hankintahinta ylittää 1 000 euroa, vähennä se vuosittaisina 25 prosentin suuruisina poistoina. Seuraavana vuonna voit jo vähentää loppuhinnan, jos jäljellä oleva vähennettävä summa on korkeintaan 1 200 euroa. 1 000 euron raja nousee nimittäin 1 200 euroon verovuodesta 2021 alkaen.
Tietoliikenneyhteys on myös vähennyskelpoinen kulu joko osittain tai kokonaan riippuen siitä, onko yhteys käytössä myös vapaa-ajalla. Jos puolisot käyttävät samaa tietoliikenneyhteyttä tulonhankinnassa, vähennyskulut puolitetaan.
Maksoiko työnantaja laskun?
Jos työnantaja on hankkinut työvälineitä työkäyttöösi niin, että niiden omistus säilyy työnantajalla, niistä ei synny sinulle veronalaista etua. Mutta jos työvälineet siirtyvät työntekijän omistukseen, ne lasketaan palkaksi, jonka työnantaja ilmoittaa tulorekisteriin. Silloin ne ovat veronalaista tuloa.
Kasvomaskit saa vähentää myös
Voit vähentää itse esimerkiksi työmatkaliikennettä varten hankkimiesi kasvomaskien kulut tulonhankkimiskuluina, jos työnantaja ei ole tarjonnut niitä sinulle. Vähennys on 2 euroa päivää kohti ja oikeus koskee 13.8.2020 alkaen hankittuja kasvomaskeja.
Saat henkilöasiakkaan esitäytetyn veroilmoituksen maalis-huhtikuussa 2021. Jos veroilmoituksessasi ei ole korjattavaa, sinun ei tarvitse tehdä mitään.
Jos korjaat ilmoitusta, määräpäivä on joko 4.5., 11.5. tai 18.5.2021. Päivän näet omasta veroilmoituksestasi ja OmaVerosta.
Tämä on päivitetty versio 11.1.2021 julkaistusta artikkelista.
Lisätietoa: vero.fi
Lue myös: Millaiset tapaturmat korvataan etätyössä?
Voit vähentää tulonhankkimismenona
- työhuonevähennyksen (joko kaavamaisen vähennyksen tai todelliset kulut esim. kalusteista, ei molempia)
- kulut työvälineistä (esim. pääasiassa työkäyttöön hankitusta tietokoneesta tai näytöstä)
- kulut tietoliikenneyhteydestä joko osittain tai kokonaan.
Lähde: vero.fi
Mitä mieltä? Kommentoi!