Työturvallisuus

Hälyttävä muutos – maataloustöissä kuoli ainakin kahdeksan henkeä vuonna 2023

Maataloustöissä sattuneet kuolemantapaukset lisääntyivät merkittävästi viime vuonna. Kaikkiaan Tapaturmavakuutuskeskuksen tietoon tulleita työpaikkakuolemia vuodelta 2023 on 20. 

| Teksti: Kirsi Väisänen | Kuva: Shutterstock

Artikkelia on täydennetty työkuolemien määrän osalta 30.1.2024. Lue uudempi juttu Maataloustöissä kuoli vuonna 2023 peräti yhdeksän ihmistä – mistä on kyse?

Viime vuodelta Tapaturmavakuutuskeskus (TVK) on listannut sivuilleen 20 työpaikkakuolemaa. Näistä kuolemantapauksista peräti yhdeksän tapahtui maataloustöissä.

Vuosina 2010–2022 tapaukset, joissa maatilayrittäjä ja maatiloilla palkkatyötä tehnyt on kuollut työn ääreen, ovat olleet yksittäisiä. Niitä on ollut vuotta kohti 0–2.

Puristuminen on yleinen syy työpaikkakuolemiin

Kahdessa viime vuoden kuolemantapauksessa viljelijä puristui traktorin alle tai traktorin ja seinän väliin. Kaksi tapauksista johtui putoamisesta, yksi puristumisesta paalin alle ja yksi puristumisesta klapikoneen liikkuvien osien väliin. Yksi kuoli jäätyään puun alle, yksi heinikkopalossa, ja yhdessä tapauksessa osallisena oli eläin.

Vuonna 2022 kuolemaan johtaneita työtapaturmia oli 24. Edellisinä vuosina tapauksia oli selvästi vähemmän: vuonna 2021 vain 13 ja vuonna 2020 15 kappaletta. Vuonna 2019 työpaikkakuolemia sattui 23.

Työpaikkakuolemaluvuissa ovat tapaukset, jotka ovat sattuneet työssä työntekijöille tai yrittäjille. Mukana ei ole työmatkalla eikä vapaaehtois- ja talkootöissä sattuneita kuolemia.

Suurin riski kuolla työpäivän aikana on kuljetuksessa ja varastoinnissa, rakentamisessa ja teollisuudessa, kertoi Tapaturmavakuutuskeskuksen tietokanta-analyytikko Janne Sysi-Aho TTT-lehdelle marraskuussa 2022.

Myös maatalousyrittäjien työ on riskialtista, sillä työtapaturmasuhde on Tilastokeskuksen mukaan lähes kolminkertainen palkansaajiin verrattuna. Tilastotietoja vuoden 2023 kaikista työtapaturmista ei ole vielä saatavissa.

Mikä on syynä huolestuttavaan kehitykseen?

Työturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Päivi Sarmala on pannut merkille maatiloilla sattuneet kuolemantapaukset, mutta hänellä ei ole vielä tarkkaa tietoa niiden yksityiskohdista. Hän on huolissaan kehityksestä ja arvelee, että taustavaikuttimena voivat olla esimerkiksi kiire ja taloudelliset paineet, jotka helposti heikentävät myös unen määrää ja laatua. Vaaroja ei tunnisteta, tai väsyneenä ei jakseta riittävästi keskittyä turvallisiin työtapoihin.

– Aina pitäisi pysähtyä hetkeksi ja miettiä, voiko jokin mennä pieleen ja mitä siitä pahimmillaan seuraisi. Mitä voin tehdä varmistaakseni, että missään tilanteessa ei esimerkiksi takerruta pyöriviin osiin, jäädä putoavan taakan alle, puristuta väliin tai pudota mistään, Sarmala sanoo.

 

Artikkelia on muutettu 24.1.2024. Alun perin TVK:n listauksessa ei ollut alkukesän onnettomuutta, jossa heinikossa levinnyt palo sytytti maataloustöitä tehneen miehen työhousujen lahkeet tuleen ja mies kuoli palovammoihin. Onnettomuustutkintakeskus (OTKES) on tutkinut tapauksen vuoksi kyseisten työhousujen paloturvallisuutta. Tapauksesta uutisoi Helsingin Sanomat.

Artikkelia on täydennetty työkuolemien määrän osalta 30.1.2024. Lue uudempi juttu Maataloustöissä kuoli vuonna 2023 peräti yhdeksän ihmistä – mistä on kyse?

 

Ajantasaiset tiedot Tapaturmavakuutuskeskuksen listaamista työkuolemista

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje