Lyhyet

Hovioikeus: elementtitehdas syyllistyi työturvallisuusrikokseen

| Teksti: Sanna Alajoki

Turun hovioikeus piti voimassa käräjäoikeuden valkeakoskelaiselle elementtitehtaalle tuomitseman 20 000 euron yhteisösakon työturvallisuusrikoksesta. Myös yhtiön tuotantopäällikön 60 päiväsakon eli 1 860 euron ja työnjohtajan 20 päiväsakon eli 520 euron sakkorangaistukset pysyivät ennallaan.

Elementtitehtaan työntekijä oli hakemassa sidontalankaa kulkien täytettävänä olleen valuvaunun ja sen edessä olleen elementtipöydän välistä. Samaan aikaan etäämmällä ollut valukoneen hoitaja alkoi siirtää radio-ohjattua valuvaunua elementtipöydän yli. Hän ei katsonut valuvaunun suuntaan eikä siten havainnut työntekijää. Työntekijä puristui valuvaunun ja elementtimuotin reunan väliin ja loukkaantui.

Pirkanmaan käräjäoikeus totesi viime joulukuussa antamassaan päätöksessä, että valukone oli saapunut yhtiölle vuonna 2004 ja se oli ollut säännöllisesti päivittäisessä käytössä. Valukoneeseen liittyvää riskien arviointia ja vaarojen selvittämistä ei kuitenkaan ollut työturvallisuuslain mukaisesti tehty. Käräjäoikeus totesi, että työnantajalla on lopullinen vastuu siitä, että vaarojen selvittäminen on riittävän järjestelmällistä ja kattavaa. Se, että työntekijöitä oli pyydetty ilmoittamaan havaitsemistaan työturvallisuuteen liittyvistä epäkohdista, ei poista työnantajan vastuuta. Käräjäoikeus totesi, ettei mainituilla seikoilla ollut lähtökohtaisesti merkitystä työturvallisuusmääräyksiä rikkoneen työnantajan edustajan tai työnantajan rangaistusvastuuta arvioitaessa. Toiminta on järjestettävä ja mitoitettava niin, että työ on turvallista ja että työnantajan velvollisuudeksi säädettyjä normeja noudatetaan.

Vastaajien puolelta oli vedottu siihen, että tapaturma on johtunut valukoneen kuljettajan piittaamattomuudesta. Käräjäoikeus katsoi, että työntekijän oma riskinotto tai huolimattomuus ei voi poistaa työnantajan edustajan vastuuta tilanteessa, jossa yhtiön vastuuhenkilö on laiminlyönyt valvontavelvollisuutta.

Työtapaturma oli sattunut maaliskuussa 2013. Hovioikeus hyväksyi lokakuussa 2016 käräjäoikeuden ratkaisun perustelut ja lopputuloksen kaikkien vastaajien syyksilukemisen ja rangaistusseuraamusten osalta.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje