Lyhyet

Hovioikeus hylkäsi perhevapaalta palaavan irtisanomisesta annetun tuomion

| Teksti: Helinä Kujala

Helsingin hovioikeus on hylännyt käräjäoikeuden tuomion tapauksessa, joka liittyi perhevapaalta palaavan työntekijän irtisanomiseen. Helsingin käräjäoikeus oli elokuussa 2018 tuominnut yhtiön rahoitusjohtajan 20 päiväsakon rangaistukseen työsyrjinnästä.

Työntekijä oli ollut perhevapaalla vuodesta 2010 ja hän oli palaamassa töihin rahoitusosastolle keväällä 2016. Perhevapaan aikana yrityksessä oli tapahtunut isoja organisaatiomuutoksia.

Työntekijä kysyi esimieheltään mahdollisuutta osittaiseen hoitovapaaseen, mutta esimies kertoi, että työntekijän kanssa käydään henkilökohtaiset yt-neuvottelut. Syynä oli se, että henkilön työtehtävät olivat vähentyneet olennaisesti. Neuvottelujen päätteeksi työntekijä irtisanottiin tuotannollisista ja taloudellisista syistä.

Hovioikeus katsoi jääneen näyttämättä, että irtisanominen olisi johtunut sukupuoleen perustuvasta perhevapaan käytöstä tai halukkuudesta osittaiseen hoitovapaaseen. Sen mukaan yhtiö on työn vähennyttyä voinut järjestää työt niin, että irtisanottavan henkilön aikaisemmat työtehtävät siirretään jäljellä oleville työntekijöille. Rahoitusosastolle vastaaviin tehtäviin jääneet työntekijät olivat kokemuksensa ja osaamisensa perusteella perhevapaalla ollutta sopivampia tiimin jäljelle jääneisiin tehtäviin.

Käräjäoikeuden aiemmin antamasta tuomiosta voi lukea täältä.

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 19.12.2019

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje