Lyhyet

Kärsitkö tinnituksesta? – Olet yksi monista, joilla on sama vaiva

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Arviolta joka seitsemäs aikuinen kärsii tinnituksesta eli korvien soimisesta. Iäkkäillä tinnitus on vielä yleisempi, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin 89 tutkimuksen aineistot, ja se on tiettävästi ensimmäinen globaali selvitys tinnituksesta.

Tulosten perusteella jonkinasteista tinnitusta potee 14 prosenttia aikuisista miehistä ja naisista. Oireet myös yleistyvät iän myötä. Arviolta 10 prosenttia 18–44-vuotiaista potee tinnitusta, 45–64-vuotiaista 14 prosenttia ja yli 65-vuotiaista 24 prosenttia. Tinnitus on krooninen noin 10 prosentilla ja pahaoireinen 2 prosentilla.

Analyysinsa perusteella tutkijat arvioivat, että yli 740 miljoonaa ihmistä potee tinnitusta ja 120 miljoonan oireet ovat vakavia. Joka vuosi tinnitus kehittyy arviolta yhdelle sadasta.

Korvien soimisella (tinnitus) tarkoitetaan kuulohavaintoa, joka ei aiheudu ulkoisesta äänestä. Se voi olla esimerkiksi vinkuva, kohiseva, suriseva, sihisevä tai viheltävä. Tinnituksen syynä voi olla äkillinen kova melu tai vähittäinen sisäkorvan rappeutuminen. Pelkkään tinnitukseen ei ole sitä poistavaa hoitoa, mutta käyttäytymistieteelliset harjoitukset ja äänihoito voivat lievittää oireita.

Kommentit

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje