Lyhyet

Katontekijä kuoli ja toinen loukkaantui – yhtiö ja vastuuhenkilöt tuomittiin sakkoihin

| Teksti: Helinä Kujala

Rakennuskohteessa Porvoossa sattui vuonna 2019 vakava työtapaturma, jossa kaksi työntekijää putosi rakenteilla olleen omakotitalon katolta. Toinen heistä kuoli, ja toinen sai vakavia vammoja.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut virolaiselle rakennusalan yritykselle 7 000 euron yhteisösakon ja sen johtajalle 75 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta ja kuolemantuottamuksesta. Lisäksi rakennuskohteen päätoteuttaja sai 75 päiväsakon rangaistuksen samoista rikoksista. Kyse oli hänen omasta asuintalostaan.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Tapaturman sattuessa rakenteilla olleella peltikatolla ei ollut kaiteita eikä muutakaan rakenteellista putoamissuojausta. Kumpikaan työntekijöistä ei myöskään käyttänyt valjaita.

Toinen työntekijöistä oli alkanut liukua alas, putosi maahan noin seitsemän metrin korkeudesta ja menehtyi tapahtumapaikalla. Toinen oli yrittänyt estää putoamisen tarttumalla työkaveriinsa, mutta hänkin putosi alas ja loukkaantui vakavasti.

Katto oli jo viimeistelyvaiheessa

Käräjäoikeuden mukaan päätoteuttajan olisi kuulunut huolehtia siitä, että työmaalla on putoamiselta suojaavat rakenteet ja valjaiden köysien kiinnityspisteet. Työstä ei ollut myöskään laadittu kirjallista työturvallisuutta koskevaa suunnitelmaa.

Työnantajan velvollisuus olisi ollut huolehtia työtapojen turvallisuuden jatkuvasta tarkkailusta ja siitä, että putoamissuojaus on järjestetty.

Onnettomuuden sattuessa katto oli jo viimeistelyvaiheessa.

– Usein ne niin sanotut viimeiset pikkuhommat ovat kaikkein vaarallisimpia, kun halutaan nopeasti valmista ja tingitään turvallisuudesta, toteaa työsuojelun lakimies Matti Nissinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

 

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 1.3.2023

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje