Lyhyet

Kevytyrittäjän tapaturma johti sakkoihin

| Teksti: Helinä Kujala

Kevytyrittäjä sai ilmastointiputken palasta osuman päähänsä työskennellessään yhteisellä rakennustyömaalla Tampereella. Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut päätoteuttajana toimineen rakennusyrityksen vastaavan työnjohtajan ja hänen sijaisensa 20 päiväsakon rangaistukseen. Lisäksi työnjohtajien esimies sai 10 päiväsakkoa ja rakennuttajan turvallisuuskoordinaattori 20 päiväsakkoa.

Tapaturman sattuessa kevytyrittäjä oli tekemässä hissin asennukseen liittyviä töitä hissikuilun pohjalla. Kolme kerrosta ylempänä työskenteli ilmastointiasentaja, joka epähuomiossa pudotti putkenpalan.

Työmaan vastaava työnjohtaja oli juuri jäänyt lomalle, ja häntä sijaisti työnjohtoharjoittelija. Käräjäoikeus totesi vastaavan työnjohtajan laiminlyöneen putoamissuojauksen suunnittelun, toteuttamisen ja seurannan. Lisäksi työnantajien ja työnsuorittajien toimintoja ei ollut riittävän hyvin sovitettu yhteen.

Sijaisena toiminut työnjohtaja oli käräjäoikeuden mukaan vastuussa siitä, ettei hissikuilussa ollut riittävää suojausta putoavilta esineiltä. Myös toimintojen yhteensovittamisessa ja työolojen seurannassa oli hänen osaltaan puutteita.

Työnjohtajien esimiehen katsottiin valvoneen huonosti työturvallisuusmääräysten noudattamista. Rakennuttajan turvallisuuskoordinaattori puolestaan ei ollut varmistanut, että päätoteuttaja on tehnyt rakennustöiden turvallisuutta koskevan suunnitelman ja että suunnitelmassa on määräykset myös putoavien esineiden estämisestä.

Lähde: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 11.12.2020

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje