Lyhyet

Kevytyrittäjä vai työntekijä – asbestipurun turvallisuuden laiminlyönti toi sakot

| Teksti: Helinä Kujala

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut asbestipurkutöitä tekevän yhtiön toimitusjohtajalle 40 päiväsakkoa asbestinpurussa ilmenneiden laiminlyöntien vuoksi. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Putkiston purkutyötä tehneiden henkilöiden asbestialtistumisen seurantamittauksia ei ollut hoidettu asianmukaisesti. Lisäksi työn päättymisen jälkeen alueelta löytyi vielä asbestia, jolle toisen työnantajan työntekijät altistuivat.

Purkutyötä tehneet olivat olleet töissä laskutuspalvelun kautta. Käräjäoikeus joutuikin puntaroimaan, olivatko he yhtiön työntekijöitä asbestipurkua tehdessään. Yhtiön toimitusjohtajan mukaan he olivat tehneet työn kevytyrittäjinä, eivät työntekijöinä.

Käräjäoikeus päätyi siihen, että he olivat olleet työsuhteessa vastaajayhtiöön. Perusteluna oli muun muassa se, että työntekijät olivat sitoutuneet henkilökohtaisesti tekemään asbestipurkutyön vastaajayrityksen johdon ja valvonnan alaisena vastiketta vastaan.

Toimitusjohtaja oli siten laiminlyönyt velvollisuutensa huolehtia asbestialtistumisen seurantaan vaadittavista mittauksista ja alueen puhtaudesta asbestipurkutyön päätyttyä. Yhtiölle esitetyn yhteisösakkovaatimuksen käräjäoikeus hylkäsi.

Työsuojelun lakimies Anna-Maija Heino muistuttaa, että pelkästään laskutuspalvelun käyttäminen ei merkitse työntekijäaseman ulkopuolelle jäämistä. Työnantajalla on työturvallisuusvastuu työntekijöistään.

 

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 22.3.2023

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje