Suomen Kennelliitto on nimennyt ensimmäisen kerran Vuoden virkakoirat. Ne ovat Vuoden poliisikoira Börje, Vuoden sotakoira Indy, Vuoden rajakoira Ceppo, Vuoden vankilakoira Swat ja Vuoden tullikoira Lexi. Palkittavat koirakot eli koiran ja hänen työparinsa olivat tahoillaan valinneet Poliisi, Puolustusvoimat, Rajavartiolaitos, Rikosseuraamuslaitos ja Tulli.

 

ttt_vuoden_tullikoira_2016_lexiVuoden tullikoira 2016 labradorinnoutaja (Nuutti, kutsumanimeltään Lexi) Lexi auttoi paljastamaan Suomen suurimman amfetamiini- ja kokaiinilastin salakuljetusyrityksen.  Vaasan satamassa tullitarkastuksen alussa Lexi reagoi Etelä-Euroopasta Ruotsin kautta tulleen rekan tavaratilaan. Kun rekan kuljettajaa pyydettiin avaamaan tavaratilan ovet, lastiyksikkö todettiin tyhjäksi. Lexin reagoidessa tavaratilaan myös sisäpuolelta, sen rakenteet tarkastettiin. Perävaunun lattialevyjen alta löytyi yli sata kiloa amfetamiinia sekä kolme kiloa kokaiinia. Katukaupassa lastin arvo oli yhteensä yli 14 miljoonaa euroa.

Lexin ohjaaja on tullitarkastaja Johan Hagström.

 

 

 

 

ttt_vuoden_poliisikoira_2016_borjeVuoden poliisikoira 2016 on belgianpaimenkoira malinois Mecberger Jangsteri ”Börje”. Börjen ohjaaja on vanhempi konstaapeli Markku Järveläinen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta. Koirakolla on takanaan useiden vuosien yhteinen taival viranomaistehtävissä. Mieleenpainuvin niistä on viime elokuinen puukotus, jossa Börje jäljesti henkirikoksesta epäillyn vaarallisen henkilön yöllä Myrskylässä pimeästä metsästä. Kiinniotettava pääsi puukottamaan Börjeä useita kertoja. Vakavista vammoista huolimatta koira suoritti tehtävänsä loppuun ja poliisi onnistui taltuttamaan kiinniotettavan. Poliisikoiran avulla todennäköisesti estettiin poliisin joutuminen kiinniotettavan puukottamaksi. Börje on toipunut vammoistaan ja on jälleen virantoimituksessa.

 

 

ttt_vuoden_sotakoira_2016_indyVuoden sotakoira 2016 on parsonrussellinterrieri Repovaaran Etsivä ”Indy”. Indyn ohjaaja on sotilasmestari Jyrki Mustonen Kainuun prikaatista. Indy on palvellut Kainuun prikaatissa kahdeksanviikkoisesta pennusta alkaen. Jo pentuiässä Indy on osoittanut tehtävissään kovaa maanpuolustustahtoa ja periksi antamattomuutta. Erikoisetsintäkoulutuksen aikana Indystä näki, että se on luotu erikoisetsintätehtäviin. Indy on osoittanut myös muille sotakoirille, että koolla ei ole väliä. Myös poliisi on noteerannut Indyn lahjat etsintätehtävissä. Virka-apupyyntöjä on tullut runsaasti, ja Indy on tehnyt vuosien varrella satoja huume-etsintöjä. Viisivuotias Indy on todennäköisesti eniten huume-etsintöjä tehnyt sotakoira.

 

ttt_vuoden_rajakoira_2016_ceppoVuoden rajakoira 2016 on labradorinnoutaja Varjoahon Cesaresiepi ”Ceppo”. Cepon ohjaaja on vanhempi merivartija Timo Nieminen. Ceppo on urallaan tehnyt useita huumausainelöytöjä. Lisäksi Ceppo osallistuu pelastusetsintöihin ja on löytänyt kadonneita ihmisiä. Koirakko on osallistunut useana vuonna virkakoirien huumekilpailuihin SM-tasolla. Tuloksina näistä yksi voitto, toinen ja kolmas sija sekä viides sija. Cepon ohjaaja Timo Nieminen on kouluttanut Cepon merivartiokoiralle vaadittaviin työtehtäviin. Lisäksi hän on kehittänyt merivartiokoirien käyttötaktiikoita.

 

 

 

 

ttt_vuoden_vankilakoira_2016_swatVuoden vankilakoira 2016 on labradorinnoutaja Bono ”Swat”. Swatin ohjaaja on vartija Markku Kaipainen. Swat on ohjaajansa kanssa tehnyt pitkään töitä yhdessä Sukevan vankilassa Sonkajärvellä. Swat palkitaan aktiivisuudestaan ja yhteistyökykyisyydestään. Palkitsemiseen vaikutti myös Swatin ja Markku Kaipaisen saavuttama kilpailumenestys. Lisäksi koirakko on kehittänyt osaltaan Rikosseuraamuslaitoksen koiratoimintaa ja ollut aktiivisesti mukana viranomaisyhteistyössä.

 

 

Kuvat: Kennelliitto/Jukka Pätynen

(Lähteenä Suomen Kennelliiton tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje