Lyhyet

Kokematon työntekijä loukkaantui – yritykselle yhteisösakko

| Teksti: Helinä Kujala

Hyvinkään käräjäoikeus on tuominnut paikallisen, kaapeleita valmistavan yrityksen 15 000 euron yhteisösakkoon. Lisäksi yhtiön tuotantojohtajan, tuotantopäällikön ja työnjohtajan on kunkin maksettava 30 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta.

Yrityksessä sattui työntekijän loukkaantumiseen johtanut tapaturma, kun työntekijä teki suurjännitekaapelin jatkosta suurjännitekaapelilinjan puristintasolla. Hän käytti halkaisemiseen käsikäyttöistä jyrsintä pitäen toisella kädellä kiinni jyrsimestä ja toisella kädellä kaapelista. Jyrsin lipesi, ja sen terä osui työntekijän peukaloon.

Työntekijä oli työskennellyt yrityksessä vasta noin 20 päivää, eikä hänellä ollut metallialan koulutusta. Hän ei ollut aiemmin tehnyt suurjännitekaapelin jatkosta eikä käyttänyt vastaavanlaista jyrsintä.

Työntekijä ei ollut saanut opetusta siihen, miten laitetta käytetään. Työpaikalla tehdyssä vaarojen ja riskien kartoituksessa ei ollut myöskään arvioitu kyseiseen tehtävään liittyviä riskitekijöitä.

Käräjäoikeuden mukaan työnantaja velvollisuus on huolehtia siitä, että uudet työntekijät perehdytetään työtehtäviin. Esimiesten vastuulla on valvoa, että perehdytys on asianmukaista ja riittävää.

Oikeus totesi myös, että ennen koneen käyttöönottoa työnantajan on selvitettävä ja arvioitava vaarat sekä tehtävä tarvittavat toimenpiteet niiden poistamiseksi tai minimoimiseksi. Työnantajalla on myös jatkuva velvollisuus tarkkailla työympäristön turvallisuutta.

Työtapaturma sattui vuoden 2015 lopulla, ja käräjäoikeus antoi tuomionsa tammikuun 2018 alussa.

(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje