Työelämä

Koodiviidakossa kaveria ei jätetä

| Teksti: Kirsi Väisänen

Kun työpaikalla puhutaan asiat auki ja autetaan kaveria, tulokset näkyvät myös asiakastyössä. Yhtälö on todettu toimivaksi oululaisessa Koodiviidakko-ohjelmistoyrityksessä.

Kun Pia Hakola aloitti työt Koodiviidakolla vuonna 2012, hänellä oli yhteensä noin 40 työkaveria. Nyt reilut kuusi vuotta myöhemmin heitä on yli 250.
Ketterä kasvu olisi tuskin ollut mahdollista ilman työyhteisössä vallitsevaa vahvaa luottamusta ja yhteistä ymmärrystä vastuusta ja vapaudesta.

– Täällä jokaisella on vapaus tehdä työnsä parhaaksi katsomallaan tavalla ilman holhoamista ja kyttäämistä. Mitä paremmin työntekijöiden, esimiesten ja työnantajayrityksen välinen luottamus toimii, sitä enemmän tekijät pystyvät itsestään antamaan, kotimaan myynnistä vastaava Hakola linjaa.

Yrityksen laaja asiantuntijajoukko tuottaa digitaalisia työkaluja viestintää ja markkinointia työkseen tekevien ihmisten tarpeisiin. Kun tekijät antavat parastaan, asiakkaat saavat parempaa palvelua.

– Asiakkaat eivät osta meiltä tuotetta vaan yhteistyökumppanin, sanoo syksyllä 2017 myyntityöt yrityksessä aloittanut Tommi Rundgren.

– Myymme työkaluja, mutta myös henkilöä ja hänen osaamistaan. Se on iso kilpailuvaltti. Minun työssäni se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että pidän asiakkaisiin aktiivisesti yhteyttä, konsultoin heitä ja tarjoan heidän työtään helpottavia kehitysideoita, summaa puolisen vuotta Koodiviidakolla työskennellyt Katja Nyman.

Puhetta suoraan ja avoimesti

Nymanille suora puhe on merkki toimivasta, luottamuksellisesta työyhteisöstä.

– Eihän se mihinkään johda, jos selän takana jupistaan. Täällä asioista voi sanoa suoraan. Esimieheni Pia Hakolan kanssa se onkin aina toiminut hyvin, Nyman sanoo.

Koodiviidakolla työntekijöiden on helppo lähestyä toisiaan oman tiimin jäsenistä tuotekohtaisiin asiantuntijoihin. Ovet ja asenneilmapiiri ovat avoinna ajatustenvaihdolle. Viimeksi haastatteluaamuna Nyman asteli globaalista myynnistä vastaavan Lari Suomalaisen juttusille kehittämistä vaativan aiheen kera.

– Täällä asioihin tartutaan. Jos jokin homma ei toimi, se hoidetaan välittömästi, Nyman kehuu.

Myös tuki ja turva löytyvät tarpeen tullen aina läheltä.

– Myyntityö ei missään nimessä ole helppoa, joten auttavainen ilmapiiri helpottaa haastavassa työssä pärjäämistä, Rundgren sanoo.
Nyman toteaa, että uuden tekijän rinnalla on tärkeää olla kokeneempi kollega, jolta voi kysyä mitä tahansa. Hän sai ensimetreillä vinkkejä sekä esimieheltä että kollegoiltaan esimerkiksi siihen, miten aloittaa myyntipuhelu.

– Jos joku puhuu asiakkaalle hyvin puhelimessa, Pia huikkaa varmasti kehut omalta työpisteeltään. Jos taas on parannettavaa, asiaan puututaan rakentavasti toteamalla, että hei, laitetaanpa tämä asia kuntoon, Rundgren kertoo.

Onnistumisia jaetaan, jotta muutkin voivat niistä oppia. Kun yksi kehittyy, kaikki kehittyvät.

– En ole huomannut sellaista ilmiötä ollenkaan, että joku pimittäisi tietoa oman asemansa suojelemiseksi. Mitä enemmän jakaa hyviä vinkkejä, sitä enemmän niitä saa myös itse, Rundgren sanoo.

Urapolut yhtyvät kasvupolkuun

Asiakkaiden luottamusta lujitetaan yrityksessä käytännön tekemisen ja näkyvien tulosten kautta. Samoille aineksille rakentuu myös tiimien ja koko talon sisäinen luottamus. Toimintaa kehitetään yhdessä, ja kehittämisen avuksi on otettu Meidän Viidakko -teemalla käytävät keskustelut.

– Pohdimme yhdessä esimerkiksi sitä, miksi olemme olemassa, mitä haluamme tehdä ja mistä haluamme päästä eroon. Jokainen työntekijä pääsee näin itse vaikuttamaan päivittäiseen työhönsä, Pia Hakola kertoo.

Myös työntekijöiden tulevaisuuteen liittyviä toiveita kuunnellaan tarkalla korvalla.

– Kun tiedämme, mitä kukin uraltaan haluaa, voimme tarjota kehittymismahdollisuuksia niin, että ihmiset haluavat pysyä jatkossakin töissä meillä.

Koodiviidakolla urapolkuja rakennetaan työntekijän kiinnostuksen kohteiden ja vahvuuksien pohjalta. Katja Nymanin tapauksessa se on tarkoittanut esimerkiksi satsaamista henkilöbrändäykseen.

– Minulle on tärkeää nähdä, miltä tulevaisuuteni voisi näyttää firmassa, jossa työskentelen. Työnantajan kiinnostus urapolkuani kohtaan on osoitus siitä, että työpanostani arvostetaan, Nyman sanoo.

Yhteinen arvopohja vahvaksi

Koodiviidakko on mukana Euroopan nopeimmin kasvavien yksityisten osakeyhtiöiden listalla. Vuoden 2017 aikana yritys palkkasi lähes sata uutta tekijää. Kasvuun liittyviin haasteisiin on vastattu esimerkiksi kouluttamalla esimiehiä ja vahvistamalla yhteistä arvopohjaa sekä varmistamalla, että myös uudet tekijät jakavat yhteisen arvomaailman.

– Me myyntitiimiläiset istumme lähekkäin, puhumme paljon ja vaihdamme ajatuksia jatkuvasti työn ohessa. Kasvun myötä olemme huomanneet, että kulttuuriin on satsattava koko organisaation tasolla, Hakola toteaa.

Hänen mukaansa jatkuvat koulutukset ja yhteiset kick-off-päivät ovat hyviä tilaisuuksia myös tiedon jakamiseen ja eri osastojen välisen yhteistyön kehittämiseen.

Kasvata luottamusta työyhteisöissä

1 Jaa kehuja ja rakentavaa palautetta.

2 Kuuntele ja reagoi kuulemaasi.

3 Kiinnostu kehittymisestä ja kehittämisestä.

Näitä voivat toteuttaa kaikki!

Kuvassa: Pia Hakolan tiimissä työskentelevät Katja Nyman (oik.) ja Tommi Rundgren iloitsevat työyhteisönsä auttavaisesta ilmapiiristä.

Tämä juttusarja on tuotettu yhteistyössä Työelämä 2020 -hankkeen kanssa. Hanke kannustaa työpaikkoja rakentamaan Suomen työelämästä Euroopan parasta. Hanketta koordinoi työ- ja elinkeinoministeriö.

Juttu on julkaistu Työ Terveys Turvallisuus -lehdessä 5/2018.

Teksti: Kreetta Haaslahti

Kuva: Mikko Törmänen

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje