Lyhyet

Koronarokotteista haittoja odottava kokee oireita helpommin – kyse on lumeilmiöstä

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Tuoreen tutkimuksen mukaan huomattava osa koronarokotteiden haittavaikutuksista saattaa johtua niin sanotusta lumehaittailmiöstä. Lumehaitta on kielteisten odotusten tuottama hoidolle haitallinen vaikutus, joka voi aiheutua myös lumelääkkeestä. Toisin sanoen oireita odottava tai pelkäävä potilas voi kokea oireita, vaikka ne eivät johtuisi lääkkeestä.

Tutkijat perustavat näkemyksensä 12 koronarokotustutkimuksen meta-analyysiin. Tutkimuksiin osallistuneista 22 000 oli saanut koronarokotuksen ja yhtä moni lumerokotuksen.

Ensimmäisen rokotuksen jälkeen 35 prosenttia lumerokoteryhmäläisistä koki haittavaikutuksia, kuten pääkipuja, uupumusta tai kuumetta. Lisäksi 16 prosentilla oli kipua, punoitusta tai turvotusta pistoskohdassa.

Oikean koronarokotuksen saaneista 46 prosenttia sai ainakin yhden haittavaikutuksen ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen ja kaksi kolmannesta koki kipua, punoitusta tai turvotusta pistoskohdassa.

Tulostensa valossa tutkijat pitävät todennäköisenä, että merkittävä osa myös koronarokotuksen saaneiden oireista johtui lumehaitasta. Heidän arvionsa mukaan lumehaitta saattoi selittää jopa 76 prosenttia pääkipu-, uupumus- ja kuumeoireista ja neljänneksen pistoskohtaoireista.

Toisen rokotuksen jälkeen lumeryhmäläisten haittavaikutukset vähenivät, mutta koronarokotteen saaneiden haitat yleistyivät. Koska koronarokotteen saaneista useammat oireilivat ensimmäisen annoksen jälkeen, on mahdollista, että he odottivat oireita myös toisen rokotuksen jälkeen, mikä puolestaan saattoi suurentaa lumehaittavaikutusta.

Tutkimuksen havainnot ovat hyvin mielenkiintoisia, mutta ne olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa. Jos tulokset pitävät paikkansa, potilaille olisi hyvä kertoa lumehaitan mahdollisuudesta ennen rokotuksia.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje