Lyhyet

Kuljettaja kuoli kaivosturmassa – sakkoja yhtiölle ja työnjohdolle

| Teksti: Helinä Kujala

Lapin käräjäoikeus on antanut tuomionsa Kittilän kaivoksella sattuneesta työtapaturmasta, joka johti kaivinkoneenkuljettajan kuolemaan. Kuljettaja menehtyi kaivinkoneen pudottua 25 metriä syvään avoimeen louhokseen joulukuussa 2016.

Kaivosyhtiö tuomittiin 130 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi neljä tuotannon työnjohtajaa tuomittiin työturvallisuusrikoksesta ja kuolemantuottamuksesta 80–100 päiväsakkoon. Kaivostöiden työnjohtajaa ja kolmea ylityönjohtajaa vastaan nostetut syytteet käräjäoikeus hylkäsi.

Kaivinkoneenkuljettaja kuului työryhmään, joka teki kunnossapitotyötä louhoksen ylätasolle johtavalla kaivoskäytävällä. Kaivoksella oli tehty muutamaa päivää aiemmin räjäytyslouhintaa, minkä seurauksena louhosperään oli syntynyt vaarallinen aukko.

Louhoksen ylemmälle tasolle ei ollut tehty kaivoksen ohjeen mukaista räjäytyksen jälkeistä suojausta, joten kohteessa oli ollut putoamisvaara jo ennen tapaturmaa. Alemmalla tasolla oli lastattu louhoksen kiviä usean vuoron ajan. Lastauksen edetessä ja louhoksen tyhjetessä myös putoamismatka kasvoi.

Putoamissuojauksen puute aiheutti vaaran

Oikeus katsoi tuotannon työnjohtajien laiminlyöneen putoamissuojauksen järjestämisen. Käräjäoikeus totesi myös, että työpaikalla ei ylipäätään saa olla paikkoja, joissa on putoamisen vaara. Avoimeen louhokseen oli ollut pääsy usean päivän ajan, mikä jo pelkästään on ollut säännösten vastaista.

Yhtiössä oli jo ennen tapaturmaa ollut olemassa työohjeet ja työntekijöille oli annettu koulutusta. Tapaturman jälkeen kaivoksella on pidennetty työnjohtajien työaikaa, tehty muutoksia välikirjan merkintäkäytäntöihin, lisätty tuotannonohjauskeskuksen henkilöstön määrää sekä ryhdytty tekemään suojapenkat ennen räjäytystä.

Käräjäoikeuden tuomio on lainvoimainen.

 

Lähde: Pohjois-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 27.5.2021

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje