Lyhyet

Kuntayhtymälle yhteisösakko työturvallisuusrikoksesta

| Teksti: Helinä Kujala

Vaalijalan kuntayhtymä on tuomittu 5 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta, joka koskee työvalmennuskeskuksessa Mikkelissä sattunutta työtapaturmaa. Kuntayhtymä tarjoaa kehitysvammaisten tuki- ja kuntoutuspalveluja.

Tapaturma sattui, kun kuntouttavassa työtoiminnassa ollut asiakas oli ryhtynyt oma-aloitteisesti, ilman henkilökunnan valvontaa, sahaamaan sirkkelillä rimaa. Hän loukkasi kätensä, kun hänen kaksi sormeaan osuivat sirkkelin terään.

Työnohjaajat olivat kieltäneet koneiden käytön ilman valvontaa. Puuntyöstötilassa oli päävirtakatkaisin, joka esti koneiden käytön. Asiakas oli kuitenkin saanut päävirtakytkimen päälle, koska se sijaitsi toimistossa, jonka ovia pidettiin auki.

Etelä-Savon käräjäoikeus ei pitänyt koneiden käyttökieltoa riittävänä, koska kysymys oli erityishuollon henkilöistä, joilla ei aina ole normaalia harkintakykyä. Koneiden käyttö olisi pitänyt estää teknisin ratkaisuin.

Työnantajan edustajat olivat tehneet puuntyöstötilassa riskinarvioinnin ja säännölliset turvallisuustarkastukset, mutta he eivät olleet osanneet varautua siihen, että kuntoutettavat käynnistäisivät koneita oma-aloitteisesti työnohjaajien poissaollessa.

(Lähteenä Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje