Lapsettomien yhdistyksen Simpukan kyselyssä osa vastaajista oli kokenut syrjintää työelämässä. Se näkyi esimerkiksi työvuorojen ja loma-aikojen suunnittelussa.
– Usein ajatellaan, että lapsettomat voivat joustaa helpommin kuin perheelliset ja siksi heille voi antaa sellaisia työvuoroja, jotka eivät muille sovi. Tai oletetaan, että he ovat nopeasti työhön kutsuttavia. Yhtä lailla lapsettomilla voi olla omassa elämässään sitoumuksia kuin perheellisilläkin, toiminnanjohtaja Piia Savio sanoo.
Jotkut kohtaavat myös epäreilua ja asiatonta kommentointia. Esimerkiksi lasten parissa töitä tekevälle saatetaan sanoa, ettei hän ei voi ymmärtää jotain työhön liittyvää asiaa, koska hänellä itsellään ei ole lapsia.
Karkeimmillaan puheet voivat olla vinoilua tyyliin “pitääkö tulla neuvomaan, kuinka lapsia tehdään”. Tätä kokevat Savion mukaan erityisesti miehet.
– Nämä kommentit saisi jo jättää historiaan. Sitä paitsi lapsettomuus ei ole yhtään helpompaa miehille kuin naisillekaan. Lapsitoive voi olla tosi kipeä asia myös niille miehille, jotka eivät ole parisuhteessa.
Perheestä tai lapsitoiveista ei lain mukaan saa kysyä työhaastattelussa. Muissakaan tilanteissa tällainen utelu ei ole korrektia, ellei ihminen itse ota asiaa puheeksi. Jokainen voi valita, miten paljon elämästään avautuu esimerkiksi työyhteisössä.
– Onko sinulla lapsia -kysymyksen sijaan kannattaa kysyä, keitä sinun perheeseesi kuuluu. Silloin ihmiselle jää vapaus määritellä, mitä ja miten hän asiasta kertoo.
Lapsettomuus on yleistynyt
Yhä useampi alle 35-vuotias nainen on lapseton, kertoo THL:n toteuttama Terve Suomi -tutkimus. Vain runsas neljännes 20–34-vuotiaista naisista on synnyttänyt. Suuri osa tutkimukseen osallistuneista toivoisi lapsia.Tahatonta lapsettomuutta on kokenut16 % 30–74-vuotiaista naisista ja 11 % miehistä. Noin 60 % tahatonta lapsettomuutta kokeneista on ollut asian vuoksi tutkimuksissa tai hoidoissa, ja heistä noin puolet on saanut lapsen hoitojen avulla.
Mitä mieltä? Kommentoi!