Lyhyet

Laskettelupalvelujen turvallisuus tarkastetaan

| Teksti: Sanna Alajoki

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto toteuttaa yhteistyössä kuntien ympäristöterveydenhuollon valvontayksiköiden kanssa laskettelupalvelujen turvallisuuteen liittyvän valvontaprojektin.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa kuntien kuluttajaturvallisuuden valvontahenkilöt ovat aloittaneet tarkastukset tammikuussa ja niitä jatketaan huhtikuulle.

Laskettelupalvelujen turvallisuutta valvotaan kuluttajaturvallisuuslain nojalla. Kunnat tekevät tarkastuksia säännöllisesti vuosittain, ja alueellisia projekteja järjestetään muutaman vuoden välein. Laskettelukeskuksen toiminnanharjoittaja vastaa aina kokonaisuudessaan palvelun turvallisuudesta.

Viime aikoina esille on tullut useita laskettelukeskuksissa tapahtuneita onnettomuuksia. Meneillään olevan valvontaprojektin tavoitteena on edistää laskettelupalveluja käyttävien kuluttajien turvallisuutta.

Hiihtokeskuksen yrittäjän tulee huolehtia siitä, että rinteet ovat aina turvallisesti asiakkaiden käytettävissä. Muun muassa rinteiden ja erilaisten rakenteiden tulee olla hyvässä kunnossa. Rinneopasteiden tulee olla selkeitä ja ymmärrettäviä sekä sijaita helposti havaittavassa paikassa.

Tarkastuksissa selvitetään toiminnanharjoittajan turvallisuusasiakirjan laatimista ja sen sisältöä: esimerkiksi onko laskettelupalvelujen riskit arvioitu ja huomioitu keskeisimmät turvallisuusasiat sekä onko onnettomuus- ja hätätilanteita varten riittävät toimintaohjeet. Laskettelurinteiden kunto, rakenteet, merkintä- ja turvaverkkojen yms. asianmukaisuus sekä henkilökunnan toiminta tarkastetaan. Lisäksi opasteet, ohjeet, rinnekoneiden käyttö ja vuokraustoiminta selvitetään tarkastuksissa.

Laskettelijoilla on myös oma vastuunsa turvallisuudesta. Tapaturmien riski vähenee noudattamalla hiihtokeskuksen ohjeita ja sääntöjä, valitsemalla omien kykyjen mukainen laskettelupaikka sekä käyttämällä asianmukaisia varusteita. Laskettelukypärä suojaa päätä mahdollisilta iskuilta, ja se myös lämmittää pakkasella ja tuulisella säällä.

(Lähteenä Pohjois-Suomen aluehallintoviraston tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje