Lyhyet

Liikunnan lisääminen vähentää istumatyön haittoja

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Istumatyöhön liittyy terveyshaittoja, mutta niitä voi helposti vähentää lisäämällä vapaa-ajan liikuntaa. Myös pitkien istumisjaksojen pätkiminen ja jaloittelu tepsivät, tuore tutkimus osoittaa.

Taiwanilaistutkimuksen tulokset perustuvat 480 000:n keskimäärin 39-vuotiaan kolmetoistavuotisiin seurantatietoihin. Niiden perusteella pelkkää istumatyötä tekevien riski menehtyä sydän- ja verisuonitautiin seurannan aikana oli noin kolmanneksen suurempi kuin osallistujien, joiden työssä oli hyvin vähän istumista. Myös muista syistä johtuvat kuolemat olivat heillä yleisempiä, mutta yhteys ei ollut yhtä voimakas.

Vastaavia vaikutuksia ei havaittu osallistujilla, joiden työssä oli istumista sekä jaloittelua ja seisomista. Pelkkää istumatyötäkin tekevien riskit katosivat, jos he lisäsivät päivittäistä liikuntaansa 15–30 minuutilla, tulokset osoittivat. Tulokset pysyivät ennallaan senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin osallistujien ikä, sukupuoli, koulutustaso, tupakointi, alkoholinkäyttö ja painoindeksi.

Istumatyö ja fyysisesti passiivinen elämäntapa voivat altistaa muun muassa tyypin 2 diabetekselle, lihavuudelle ja metaboliselle oireyhtymälle, jotka suurentavat sydän- ja verisuonitautien sekä monien muiden sairauksien vaaraa. Viime aikoina liikuntasuosituksissa onkin alettu korostaa liikunnan lisäksi myös istumisen vähentämistä.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje