Lyhyet

Löhöily ja istuminen mahdollisesti myös dementian riskitekijöitä

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Suuren osan vuorokaudesta istuvat ja makoilevat saattavat sairastua dementiaan muita todennäköisemmin. Fyysinen passiivisuus on aiemmin yhdistetty muun muassa sydän- ja verisuonitautien riskiin.

Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa lähes 50 000 yli 60-vuotiaan britin fyysistä aktiivisuutta mitattiin aktiivisuusmittareilla. Osallistujat olivat terveitä tutkimuksen alkaessa, mutta keskimäärin seitsemänvuotisen seurannan aikana heistä runsaat 400 sairastui dementiaan.

Kun tutkijat yhdistivät aktiivisuusmittareiden tiedot dementiatietoihin, riski sairastua dementiaan oli tasaisesti sitä isompi, mitä suuremman osan vuorokaudesta henkilö oli fyysisesti passiivinen.

Osallistujat olivat keskimäärin 9,5 tuntia vuorokaudesta fyysisesti passiivisia. Tähän verrattuna dementiariski oli yli puolet suurempi, jos henkilö istui keskimäärin 12 tuntia, ja yli kolme kertaa suurempi, jos istumista ja löhöilyä oli 15 tuntia vuorokaudesta.

Tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat fyysisen passiivisuuden liittyvän suurentuneeseen dementiariskiin. Vähäinen liikunta ja runsas istuminen on yhdistetty myös sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen ja moniin muihin sairauksiin.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje