Lyhyet

Terveelliset elämäntavat kasvattavat kognitiivista reserviä

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Terveelliset elämäntavat todennäköisesti auttavat välttymään muistisairauksilta silloinkin, kun potilaan aivoissa on dementiaan viittaavia muutoksia. Tutkijat uskovat, että terveelliset elämäntavat kerryttävät kognitiivista reserviä, jonka ansiosta henkilöt säilyttävät kognitiivisen toimintakykynsä aivomuutoksista huolimatta.

Ainutlaatuinen tutkimusaineisto koostui 586 miehen ja naisen 24-vuotisista seurantatiedoista. Osallistujat menehtyivät keskimäärin 91-vuotiaina, minkä jälkeen heidän aivonsa tutkittiin Alzheimerin tautiin ja muihin dementioihin viittaavien muutosten varalta.

Terveellisiä elämäntapoja noudattaneet saivat parempia tuloksia muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja mittaavissa testeissä vielä noin vuosi ennen kuolemaansa. Tämä yhteys näkyi silloinkin, kun osallistujan aivoissa oli selviä Alzheimerin taudin kehittymiseen viittaavia muutoksia.

Tutkijat uskovat, että terveelliset elämäntavat vahvistavat aivoja ja kerryttävät kognitiivista reserviä, minkä ansiosta muisti ja muut mielentoiminnot pysyvät paremmassa kunnossa silloinkin, kun aivoissa on jo dementiaan liittyviä muutoksia. Terveellisillä elämäntavoilla tarkoitettiin savuttomuutta, kohtuutta alkoholinkäytössä, riittävää viikoittaista liikuntaa sekä monipuolista ja kasvispainotteista ruokavaliota.

Tutkimus julkaistiin JAMA Neurology -lehdessä.

Suomessa on noin 200 000 henkilöä, joiden kognitiivinen toiminta eli tiedonkäsittely on lievästi heikentynyt. Lievää dementiaa potee puolestaan noin 100 000 ja melkein yhtä monella on pitemmälle edennyt dementia.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje