Lyhyet

Luvaton asbestipurkutyö johti sakkoihin

| Teksti: Helinä Kujala

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut vastaavan työnjohtajan ja rakennuttajan sakkoihin asbestityörikkomuksista. Kummankin sakon suuruus oli 10 päiväsakkoa, josta rakennuttajana toimineelle henkilölle tuli maksettavaa yhteensä 17 700 euroa ja vastaavalle työnjohtajalle 390 euroa. Tuomioihin liittyy toisena asiana myös ympäristön turmeleminen.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Kyse on työsuojelutarkastuksessa esiin tulleista puutteista. Vanhan omakotitalon ja piharakennuksen asbestipurkutyön oli tehnyt toimija, jolla ei ollut asianmukaista asbestipurkulupaa. Ennen työhön ryhtymistä ei ollut myöskään tehty riittävän tarkkaa asbesti- ja haitta-ainekartoitusta, jolla olisi varmistettu, ettei purettavissa kohteissa ole asbestia.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto korostaa, että asianmukainen ja riittävä asbestikartoitus tulee tehdä ennen rakennuksen purkua. Asbestipurkutyön tekijällä pitää olla työsuojeluviranomaisen myöntämä asbestipurkutyölupa.

Ennen rakennuksen varsinaista purkua rakennuksesta on poistettava asbestipitoiset materiaalit lainsäädännön vaatimilla menetelmillä. On myös varauduttava siihen, että piilossa olevasta rakenteesta saattaa löytyä asbestia. Tällaisen löydöksen jälkeen tulee purkutyömaalla edetä asianmukaisesti siihen asti, kunnes työskentelyolot ovat taas turvalliset.

 

Lähde: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 28.9.2022

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje