Lyhyet

Luvaton asbestityö vei käräjille

| Teksti: Helinä Kujala

Keski-Suomen käräjäoikeus on tuominnut Hankasalmen kunnan kiinteistöjohtajan ja kahden toimitusjohtajan sakkorangaistukseen asbestipurkutyötä koskevien työturvallisuusmääräysten rikkomisesta. Maksettavaa kertyi yhteensä yli 5 500 euroa.

Hankasalmen terveyskeskuksen lämmönjakohuoneessa oli tehty vesivaraajan ja putkistojen purkutyötä varmistamatta, onko rakenteissa asbestia, ja ilman asianmukaisen valtuutuksen saanutta yritystä. Purkutyö keskeytettiin asbestijätettä koskevien epäilyjen vuoksi. Työntekijöitä ja työn vaikutuspiirissä olevia ihmisiä oli ehditty altistaa asbestipölylle, joten useita terveyskeskuksen tiloja jouduttiin asettamaan joksikin aikaa käyttökieltoon. Työn teki loppuun yritys, joka oli saanut luvan asbestipurkutyöhön.

Elokuussa 2014 tehty purkutyö liittyi rakennushankkeeseen, jossa kiinteistöjä siirrettiin kaukolämmön piiriin. Rakennuttajana toimineen Hankasalmen kunnan kiinteistöjohtaja sekä päätoteuttajana ja aliurakoitsijana toimineiden yritysten toimitusjohtajat saivat kukin 25 päiväsakon rangaistuksen. Purkutyössä ei ollut lainkaan huomioitu turvallisen asbestityön tekemistä ja asbestipitoisen jätteen käsittelyä koskevia määräyksiä.

Kunnan olisi kiinteistön omistajana pitänyt tehdä asbestikartoitus. Aliurakoitsijana toimineen yrityksen toimitusjohtaja oli antanut työn tehtäväksi yrityksen työntekijälle normaalina purkutyönä. Tapahtuma-aikana voimassa olleiden säännösten mukaan purkutyö olisi pitänyt tehdä asbestipurkutyönä, mikäli asbestikartoitusta ei olisi tehty.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje