Lyhyet

Luvattomat asbestipurkutyöt johtivat sakkoihin

| Teksti: Helinä Kujala

Asbestin purkutyön teettämistä ilman asbestityölupaa on puitu käräjäoikeudessa sekä Kanta-Hämeessä että Etelä-Pohjanmaalla.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi hämeenlinnalaisen energia-alan yrityksen edustajan 15 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta. Kyse oli lämpökeskuksen purkamisesta, jonka lopputyöt yrityksen edustaja oli antanut tehtäväksi metalliosien purkutyöhön erikoistuneelle yritykselle. Yritykselle oli ilmoitettu, että rakennuksessa ei ole asbestia, vaikka kohteesta ei ollut tehty asbestikartoitusta.

Purkukohteesta oli kuitenkin löytynyt asbestia sisältäviä rakenteita, eikä purkutyötä tehneellä yrityksellä ollut asbestityölupaa. Altistumisvaaraa lievensi se, että rakennus oli jo osin purettu ja työolot vastasivat lähes ulko-olosuhteita. Yritys oli tehnyt purkutyötä pääosin kuorma-autolla ja tukkinosturilla.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden tuomiossa on kyse yksityisen elinkeinonharjoittajan luvatta tekemästä asbestipurkutyöstä. Yrittäjä tuomittiin 30 päiväsakkoon, ja lisäksi hänen on maksettava valtiolle rikoksen tuottama taloudellinen hyöty eli lähes 6 000 euroa.

Yrittäjä oli purkanut Kuortaneella sijaitsevaa rakennusta, jonka rakenteissa oli asbestia. Hänellä ei ollut asbestipurkulupaa, eikä työmaalle ollut tehty asianmukaista huoltotilaa.

(Lähteenä Etelä-Suomen sekä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueiden tiedotteet.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje