Lyhyet

Metalliyrityksen vaarallinen työtapa johti tapaturmaan ja sakkoihin

| Teksti: Helinä Kujala

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut metallituotteita valmistavan yhtiön 12 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yrityksen työnjohtaja ja tuotantojohtaja tuomittiin molemmat 30 päiväsakon sakkorangaistukseen. Yhtiön toimitusjohtajan osalta syyte hylättiin.

Yrityksen pellinvalssauskoneella eli niin sanotulla proganttilinjalla sattui syksyllä 2020 työtapaturma, jossa työntekijän sormi vahingoittui sen jäätyä linjan muotorullien väliin.

Työntekijä oli ohjannut käsin linjalla kulkevaa peltirainaa, mikä oli ollut työntekijöiden keskuudessa vakiintunut työtapa. Vaara-alueelle oli mahdollista päästä, koska linjaa ei ollut suojattu asianmukaisesti suojaverkoin.

Työnantajan on järjestelmällisesti selvitettävä ja arvioitava työvälineen turvallisuus ja poistettava havaitut vaarat välittömästi. Tämä on ensisijaisesti tehtävä teknisin toimin. Vain jos vaaraa ei voida rakenteellisin ratkaisuin poistaa, varmistetaan koneen käytön turvallisuus muulla tavoin, muistuttaa työsuojelun lakimies Annika Häggman Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

 

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 4.1.2022

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje