Työelämä

Missä on paras savuton työpaikka 2015?

| Teksti: Sanna Alajoki

Tänä vuonna etsitään jälleen Suomen parasta savutonta työpaikkaa.

Viime vuonna kilpailun voitti traktoreita valmistava suolahtelainen Valtra Oy voitti – ensimmäisenä yksityisen sektorin työpaikkana kilpailun viisivuotisen historian aikana.

– Olimme ja olemme yhä kisan voitosta tosi ylpeitä. Moni metallialan firma on alkanut esimerkkimme innostamana harkita savuttomuutta, kertoo henkilöstöjohtaja Jari Suuronen.

Valtran tie kohti savuttomuutta alkoi kesällä 2012. Hanketta veti HR-ammattilainen ja mallia otettiin muista, jo savuttomista yrityksistä. Henkilöstö tuotiin heti mukaan suunnitteluun ja samalla laadittiin sisäinen viestintäsuunnitelma. Myös työterveyshuolto oli tiiviisti mukana ja halukkaille oli tarjolla tukea tupakasta vieroitukseen.

– Pahimmat väännöt käytiin silloin. Kun savuttomuus käytännössä alkoi 1. kesäkuuta 2013, kukaan ei voinut sanoa, ettei tiennyt asiasta, Suuronen sanoo.

Selvät säännöt

Valtrassa säännöt ovat selvät: tehdasalueella ei polteta, ei tupakkaa, eikä esimerkiksi sähkösavukkeita. Omalla ajallaan, käytännössä lounasaikaan, työntekijä voi käydä tupakoimassa tehdasalueen ulkopuolella.

– Alussa muutama työntekijä kapinoi ja kokeili sääntöjen pitävyyttä. Tähän puututtiin heti. Käytännössä esimies antoi tupakoinnista varoituksen. Nyt savuttomuus on osa normaalia toimintaa.

– Suurin osa meidän työntekijöistämme ei tupakoinut alun perinkään, ja he kokevat tupakoimattomuuden pelkästään hyvänä asiana.

Ei julistus vaan tekoja

Savuttomuus kannattaa: Valtrassa esimerkiksi sairauspoissaolot ovat vähentyneet, vaikka suoraa yhteyttä savuttomuuteen onkin vaikea osoittaa. Projektin alkumetreillä Suuronen laski, että tuhannen työntekijän yritys maksaa käytännössä 34 työntekijälle pelkästä tupakoinnista.

– On liiketaloudellisesti järkevää, että työpäivää ei käytetä tupakointiin. Ja aivan varmasti se vaikuttaa myös työntekijöiden terveyteen.

Savuttomuudesta kiinnostuneita työpaikkoja Suuronen neuvoo satsaamaan suunnitteluun.

– Tällaista muutosta ei voi vain lähteä tekemään, eikä sitä toteuteta pelkällä tiedotteella, vaan se vaatii suunnittelua, tahtoa, johtamista ja resursseja.

– Savuttomuus ei ole julistus, se on tehtävä kunnolla, ylintä johtoa myöten.

 

Paras Savuton Työpaikka 2015 -kilpailuun voi ilmoittautua mukaan 5.4.2015 asti.

Lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet täällä.

 

(Lähteenä Savuton Suomi 2040 -tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje