Lyhyet

Miten työajan enimmäismäärää kuuluu seurata: työneuvosto otti kantaa uuden työaikalain tulkintaan 

Työajan enimmäismäärän seuranta on tuottanut päänvaivaa työpaikoilla. Myös työsuojeluviranomainen on kokenut uuden työaikalain siltä osin hankalaksi tulkita. Työneuvosto on antanut vastauksia kiperimpiin kysymyksiin.

| Teksti: Kirsi Väisänen

Uusi työaikalaki on ollut voimassa vuodesta 2020. Aiemmin laissa säänneltiin ylityön enimmäismäärä, mutta nykyisen lain mukaan työntekijän työaika on enintään 48 tuntia viikossa keskimäärin neljän kuukauden jaksolla.

Kysymyksiä on herättänyt se, miten enimmäismäärä lasketaan lyhyessä työsuhteessa ja miten poissaolot tulee huomioida. Työpaikoilla on ollut epätietoisuutta myös siitä, voiko seurantajakso ajoittua eri työntekijöillä eri kohtaan.

Työneuvosto on antanut työsuojeluviranomaisen pyynnöstä lausunnon aiheesta. Sen mukaan työajan enimmäismäärää tulee seurata kalenterikuukausittain. Työsuojeluviranomaisen aiempi tulkinta oli, että kyse saattoi olla joko kalenterikuukaudesta tai neljän viikon jaksosta.

Työneuvosto katsoo lisäksi, että alle neljän kuukauden työsuhteissa seurantajakso tulee suhteuttaa työsuhteen kestoon.

Merkittävin tulkinta liittyy siihen, millä tavoin työajan enimmäismäärän seurannassa huomioidaan poissaolo työstä. Työneuvoston tulkinnan mukaan seurannassa otetaan huomioon yksinomaan työaikalain tarkoittama työaika. Näin ollen mitään poissaoloja ei otettaisi huomioon työajan enimmäismäärää laskettaessa.

– Tämä tarkoittanee, että sairauspoissaolot ja pidempi vuosiloma voisivat nostaa merkittävästi esimerkiksi tehtävän ylityön määrää, sanoo lakimies Aki Eriksson Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Työsuojeluviranomainen järjestää 5. huhtikuuta maksuttoman verkkoseminaarin, jossa käsitellään työneuvoston antamia vastauksia ja niiden soveltamista käytäntöön. Verkkoseminaariin voi ilmoittautua osoitteessa Tyosuojelu.fi/live15.

 

Lähde: Työsuojeluviranomaisen tiedote 16.2.2022

 

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje