Blogi

Miten valmistella mieleenpainuva puhe? – aloita tavoitteen määrittelystä

| Kuva: Juha Somby

Puheen pitämisen taitoja tarvitsee moni työelämässä, kun on esiteltävä edustamaansa yritystä tai vaikka pidettävä läksiäispuhe eläkkeelle jäävälle työkaverille.

Puhetaidon kouluttajan Juhana Torkin mukaan hyvä puhe jättää kuulijalle muistijäljen. Torkki puhui aiheesta toukokuun Nolla tapaturmaa -juhlaseminaarissa.

Kouluttajan mielestä kenenkään aikaa ei pidä tuhlata tylsiin esityksiin, vaan puheen tavoitteena tulee olla – ei enempää eikä vähempää – muuttaa kuulijan loppuelämä. Tätä varten puhujan tehtävä on herättää luottamus, synnyttää innostus ja luoda vuorovaikutus puhujan ja kuulijan välille.

 

Taisin itse osata sen alakouluikäisenä nykyistä paremmin. Silloin oli kouluun tapana tehdä esitelmiä, eli jonkinlaisia puheita. Ne olivat tärkeitä tilaisuuksia, joita valmisteltiin huolella.

Lapsena vietin kesälomia maalla mummolassa. Yöt nukuin viileässä, sähköttömässä piha-aitassa. Kun aamuauringon valo tulvi sisään avaimenreiästä, se heijastui valkoisiin lakanoihin, joita roikkui puisessa tangossa hirsiaitan takaseinällä. Lakanaan piirtyi kuva aittaa vastapäätä olevasta talosta ja kaivosta. Mitä ihmettä, ajatteli pikku-Kirsi. Tuosta on otettava selvää!

Joka tuntee kameran toimintaa, tietää, että näkymä kuvastui lakanaan ylösalaisin. Aitta ja aitan ovi avaimenreikineen toimivat kuin kameran pimeä huone eli camera obscura.

Innostuin asiasta niin, että rakensin kameran pahvilaatikosta koulun esitelmää varten. Aittaesimerkki toimi johdatuksena aiheeseen. Uskon saaneeni kuudesluokkalaiset ymmärtämään kameran toimintaperiaatteen.

 

Juhana Torkki neuvoi valmistelemaan mieleenpainuvan puheen näin.

Ensiksi: Mieti puheen tavoite. Tavoite ei voi olla jostakin asiasta kertominen, vaan sitä voi lähestyä vaikka näin: Puheeni jälkeen kuulijat… (omassa esimerkissäni) ymmärtävät, miten laatikkokamera toimii.

Toiseksi: Arvosta kuulijoita, katso heitä ylöspäin. Sinun täytyy tietää, mistä puhut, ja kohdistaa sanoma kuulijoille. Mallia voi ottaa Yhdysvaltain ex-presidentistä Barack Obamasta, joka on tässä mestari. Haastattelussaan suomalaiselle medialle hän totesi Suomen olevan ihmeellinen maa, jossa köyhinkin lapsi pääsee maailman parhaaseen kouluun.

Kolmanneksi: Puhu siitä, mistä itse olet innostunut ja mikä asiassa on sinulle henkilökohtaisesti tärkeää. Laita mukaan persoonaa ja omaa pohdintaa.

Lopuksi: Puhu kuvilla. Kuulijan pitää luoda kuva asiasta oman mielensä valkokankaalle – taikka lakanalle.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje