Lyhyet

Myllyn pesussa sattunut työtapaturma johti sakkoihin

| Teksti: Helinä Kujala

Pietarsaarelaisessa yrityksessä sattui tapaturma työntekijän pestessä myllyä, joka oli otettu uudelleen käyttöön pitkän tauon jälkeen. Liikkuvia osia oli suojattu vain osittain, ja siksi työntekijällä oli niihin pääsy myllyn ollessa käynnissä.

Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut yrityksen kahdelle esimiehelle kummallekin 20 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta.  He olivat päättäneet ottaa myllyn käyttöön, vaikka sen suojaus ei ollut vielä valmis.

Myllyn käyttöönotosta oli tehty riskinarviointi ainakin osin suullisesti, ja sen perusteella liikkuvia osia oli suojattu, mutta ei kokonaan. Suojaavaa elektroniikkaa oli hankittu, mutta ei vielä asennettu. Työntekijä ei myöskään ollut saanut riittävää opastusta myllyn pesemiseen.

Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että pääsyä koneen tai työvälineen vaara-alueelle on rajoitettava koneen rakenteen, sijoituksen, suojusten tai turvalaitteiden avulla tai muulla sopivalla tavalla.

Työnantajan pitää varmistaa, että työvälineen suojus suojaa luotettavasti vaaroilta, joita varten se on asennettu. Työntekijöiden opastaminen ei poista työantajan velvollisuutta suojata koneita teknisesti, jos se on mahdollista.

 

Lähde: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 27.10.2022

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje