Lyhyet

Nojatikkailta putoaminen toi tuomion työnantajalle

| Teksti: Helinä Kujala

Maatalousyrityksen kasvihuoneen katonkorjaustyön valmistelussa sattui työtapaturma, kun kulkutienä käytetyt nojatikkaat kaatuivat. Työntekijä loukkaantui pudottuaan noin kolmen metrin korkeudesta asfaltille. Tapaturma sattui syksyllä 2018.

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut yrityksen 7 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yhtiön työnjohtaja sai maksettavakseen 15 päiväsakkoa ja toimitusjohtaja 10 päiväsakkoa.

Nojatikkaita saa käyttää kulkutienä vain lyhytaikaisiin, kertaluonteisiin töihin. Valmisteilla olleen työn oli kuitenkin tarkoitus kestää yhdestä kahteen viikkoa. Lyhytaikaisissakin töissä tikkaiden kaatuminen ja luisuminen on estettävä. Kyseisessä tilanteessa tikkaita ei ollut mahdollista kiinnittää yläpäästään, eikä niiden kaatumista ollut estetty muullakaan tavoin.

Käräjäoikeus katsoi, että toimitusjohtajan oli täytynyt tietää töiden kesto ja se, että kattotyöhön ei ollut hankittu turvallisia nousuvälineitä, kuten nousutornia, porraselementtiä tai porrastietä. Työnjohtajan todettiin osallistuneen työn suunnittelemiseen sekä laiminlyöneen työntekijän opastamisen turvallisiin työtapoihin.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto korostaa, että nojatikkaiden käyttöä on työturvallisuussäännöksissä selkeästi rajoitettu, koska niiden käyttö on aiheuttanut paljon työtapaturmia. Työturvallisuusmääräysten mukaan kulkuteiden on oltava turvallisia.

 

Lähde: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 8.1.2021

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje