Sähkömagneettisia kenttiä syntyy aina, kun käytetään sähköä. Suurimmalla osalla työpaikoista sähkömagneettiset kentät ovat kuitenkin hyvin pieniä eivätkä aiheuta vaaraa terveydelle.

Valtioneuvosto on antanut asetuksen työntekijöiden suojelemiseksi sähkömagneettisista kentistä aiheutuvilta vaaroilta. Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut tuoreen oppaan, jossa kerrotaan, mitä toimenpiteitä asetuksen noudattaminen edellyttää työpaikoilla.

Sähkömagneettisten kenttien haittavaikutuksille erityisen alttiita ovat ne, joilla on kehossaan lääkinnällinen laite tai jotka ovat raskaana. Heidän osaltaan työnantajan on laadittava haittavaikutusten altistumisen estävä suunnitelma. Sähkömagneettisilla kentillä ei arvioida olevan pitkäaikaisvaikutuksia ihmisen terveydelle.

Jos sähkömagneettiset kentät ovat suuria eikä työnantajalla ole riittävää asiantuntemusta arvioida niitä, tarvitaan ulkopuolista arviointia. Ulkopuolista arviointia on käytännössä tarpeen tehdä lähinnä työpaikoilla, joilla käytetään suuria sähkövirtoja esimerkiksi metallien sulattamiseen tai muovien saumaamiseen tai joilla työskennellään suuritehoisten antennien läheisyydessä.

Sosiaali- ja terveysministeriön julkaiseman oppaan ovat laatineet Säteilyturvakeskus ja Työterveyslaitos, ja sen löydät täältä.

Sähkömagneettisista kentistä tietoa työsuojeluhallinnon verkkopalvelussa.

 

 

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje