
Ohuella langalla. Yle Areena.
TV-draamasarja kuvaa Malmön poliisin monikulttuurista työarkea todellisen tuntuisella tavalla, dokumentin tyyliin. Poliisi näkee työssään elämän varjopuolen. Tekijöiden mukaan sarja kertoo siitä, miten säilyä kokonaisena ihmisenä ja miten säilyttää usko ihmiseen ankarassa ympäristössä.
1 Pimeät kuut. Tommi Kinnunen. WSOY 2022.
Lukuvuosi on 1947–48 syrjäkylän kansakoulussa. Väliaikaiseksi valittu, eläkeikää lähestyvä opettaja on sairautensa uuvuttama. Kokenut ammattilainen sinnittelee omalla tavallaan, mutta alkaa väsyneenä epäillä omaa osaamistaan. Kirjailija Tommi Kinnunen on siviiliammatiltaan lukion äidinkielen opettaja. Tarinasta voi aistia tuntoja hänen omista kokemuksistaan opettajana. Kinnunen on myös kertonut julkisuudessa työuupumuksestaan.
2 Stalker-vuodet. Olli Jalonen. Otava 2022.
Opiskelijamies ajautuu vaihtoehtojen puutteessa työhön, jossa hän joutuu toimimaan vakaumuksensa vastaisesti. Eletään vuotta 1974, ja työnä on raportoida Tampereen yliopistossa opiskelevien ikätovereiden mielipiteistä ja tekemisistä. Eettiset kysymykset eivät jätä rauhaan uudessakaan työpaikassa. Olli Jalonen piirtää ymmärtävästi kuvan oman elämänsä sivuhenkilöksi lipuvasta miehestä.
3 Tämä kokonainen maailmani. Elizabeth Gilbert. Gummerus 2022.
Kirjajättiläinen kertoo Alma Whittakerin koko elämäntarinan lapsuudesta vanhuuteen. Isän varallisuus antaa luonnontieteilijänaiselle mahdollisuuden toteuttaa itseään 1800-luvun taitteen miesvaltaisessa tiedemaailmassa. Roteva sammaltutkija ei edusta aikansa pidättyvää porvarisnaista. Whittakerin lisäksi kirja esittelee muitakin omaehtoisia ja rohkeita hahmoja.
Mitä mieltä? Kommentoi!